Казанлъшката Математическа и Мунаката- партньорство в действие

От началото на втория срок ученици от казанлъшката Природо- математическа гимназия „ Никола Обрешков“ ще започнат реалните си контакти през интернет със свои връстници от гимназията в японския град Мунаката.
Казанлъшките средношколци ще са на възраст между 15 и 18 години, разпределени в 4 групи.


Този вид обмен ще е първата стъпка от реалния вече Меморандум за сътрудничество между казанлъшката гимназия и гимназията в побратимения на Казанлък японски град, след като през септември миналата година между двете гимназии бе подписан Меморандумът за партньорство между двете училища.
Подписите си под документа положиха тогава директорът на казанлъшката ПМГ и Красимир Дамянов и директорът на гимназията в Мунаката.

Първоначално контактите между средношколците от училищата в двете страни ще са на английски език. Той ще е и одсновата за усвояване на японския език от българските гимназисти и японските и връстници, уточняват от управата на казанлъшката гимназия.

В училището е получено и специалното писмо от Дайши Йошитаке, представител на Община Мунаката, в което се конкретизират и етапите на сътрудничеството.
От страна на казанлъшкото училище е създаден и специален екип за координация на дейностите по сътрудничеството и съвместните поряви. Отговрник на екипа е Ивелин Узунов, преподавател в ПМГ „Никола Обрешков“.
В екипа са още и преподавателите по английски език Янка Найденова и Ваня Илиева.


Първоначално средношколците от Казанлък и Мунаката ще контакуват на база общи интереси и общи теми, които ги вълнуват, след което ще разработват общи презентации и проекти по темите, които ще представят пред своите съученици.
Като следващ етап ще е обмена на полезен опит и информация по професионални въпроси между преподавателите от ПМГ и гимназията в Мунаката.
Планираме в рамките на тази годиан училището ни да бъде посетено от представители на японската гимназия, каза за zakazanlak.bg Красимир Дамянов, директор на Математическата гимназия.


Партньорството между двете училища е резултат от подписано двустранно споразумение за сътрудничество и пирятелство между Казанлък и Мунаката, личното съдействие на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, както и с огромната помощ – финансова и логистична на Асоциацията за приятелство Казанлък- Япония и лично на Почетния гражданин ан Казанлък и японския град Фукуяма, Посланикът на добра воля на град Мунаката в Япония Христо Стоянов.