Дъждовете и лошото време през последните дни, което на отделни места в страната придоби размерите на бедствие, изсипвайки безпощадни градушки и гръмотевичин бури, стана повод EVN България да разпространи полезни съвети за безопасност към своите клиенти в случаи на гръмотевични бури

Какво да направим при гръмотевични бури, ако се намираме в дома или на работното място:


• изключваме от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди.
• с цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградим мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.
• за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.


Ако сме на открито, сред природата и ни настигне или приближава гръмотевична буря:
• по възможност отдалечаваме се от електропроводи
• не хващме /не докосваме метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения

Съвети при къмпингуване:


• ако караваната ни или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечаваме и оставаме на безопасно място до пристигане на аварийна група от ел. специалисти
• ако проводникът е паднал на земята, не се пипа! По него е възможно да има напрежение. Стоим далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника!

Тези и други полезни съвети можете да прочетете на:


https://www.evn.bg/Chastni_klienti/Elektricheska-energia/EVN_savetva.aspx

В случаи на авария клиентите могат да сигнализират денонощно на телефон 0700 1 0007.