Изследване на казанлъшки автор с национално отличие

Литературоведското изследване „Вокално стихосложение” на казанлъшкия поет Румен Денев бе отличено в Националния конкурс на името на Христо Фотев. Петимата финалисти, подредени по азбучен ред, са Димитър Христов за "Песни, тъги и наздравици"; Роза Боянова - "Обратна гравитация"; Румен Денев - "Вокално стихосложение"; Румен Леонидов - "Покаяние Господне"; Цвета Делчева - "Отворени възможности". Голямата награда спечели Цвета Делчева, а Румен Денев бе отличен с една от съпътващите награди.

Журито, оценяващо творбите на 110 автори, е в състав - председател д-р Лорис Мануелян и членове Симеон Димитров, Силва Хачарян, Боян Ангелов и доц. Йордан Евтимов. Те са провели две конферентни връзки, за да се определят първо 10-те номинирани, а след това и петимата, измежду които бяха избрани призьорите.

Предвижда се след отшумяването на епидемията Община Бургас да организира тържественото награждаване на победителя в седмото издание на националния конкурс "Христо Фотев", на което ще бъдат поканени както номинираните, така и носителите на наградата досега. По-късно ще се проведат и двете съпътстващи събития - конкурси за рецитиране и за илюстрация по стих на емблематичния поет.

Румен Денев е роден на 21 април 1958 г. в Казанлък. За първи път публикува стихотворения през 1973 г. в казанлъшкия вестник „Искра“. Следвал е българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и в Литературния институт „Максим Горки“ (Москва). Участва в семинара по поезия с творчески ръководител поета Лев Ошанин. Магистър по библиотечно-информационни технологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Главен редактор на списанието за литература и изкуство „Кула“ - издание на Община Казанлък.

Член на Съюза на българските писатели.

Първата му стихосбирка „Животът на дъжда“ през 1987 г. му носи националната награда „Южна пролет“ – Хасково, за дебют в поезията.

Носител е (заедно с Боян Ангелов) на Националната награда за патриотична поезия „Иван Нивянин“ в Борован (2014).