Изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на скулптура Христо Песев откриват в Шипка Изложба, посветена на стотната годишнина от рождението на шипченския скулптор Христо Песев, ще бъде открита на 11 ноември, от 18,30 часа, в изложбена зала „Христо Песев“ към Народно читалище „Светлина – 1861“ в Шипка.
Експозицията е посветена още на 30-ата годишнина от повторното откриване на художествената галерия в сграда на читалището. Тя е създадена през 1961 година по повод стогодишнината на читалището, а през 2002 година е преименувана на името на скулптора.
Изложбата акцентира върху творчеството на Христо Песев, като ще покаже картини и фотографии от различните периоди. Включени са творби на Христо Кутев, Дечко Мандов, Константин Трингов, Радка Костова-Владева, на самодейците Христо Караиванов, Христо Керпедьов, Николай Чомаков и Иван Караиванов, както и на следващите поколения художници Христо Тъпанов, Никола Заров, Севда Потурлян, някои от шаржовете на Андрей Германов. В изложбата ще бъдат показани и творби от изложбите „Светлина за Шипка“, и „100 години назад с фотографиите на Антип Коев Обущаров“.
На откриването на изложбата ще бъдат и наследниците на Христо Песев. По повод двойния юбилей, в галерията е направен вътрешен ремонт с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 година.
Христо Песев е роден на 7 юни 1923 година в Шипка. Учил е дърворезба в специализираното художествено училище в Трявна и в професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак" в Русе. През 1955-та завършва Художествената академия в София специалност „Скулптура“. Работи като преподавател в Техникума по керамика и стъкло и в училището по художествени занаяти (днешната Национална гимназия по приложни изкуства „Св. Лука“).
От 1962 година Христо Песев участва във всички общи художествени изложби както със скулптури, така и с произведения на приложните изкуства. Песев е представен в колективни изложби в Москва, Берлин, Варшава, Прага и Будапеща. Днес негови творби са притежание на Националната художествена галерия, галериите във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Русе, Разград Силистра, Казанлък и Шипка. Носител е на наградите „Иван Лазаров“, „Кирил и Методий“ II и I степен, „ Червено знаме на труда“. Той е почетен гражданин на Казанлък.
Авторът засяга всички жанрове в скулптурата – отделна фигура, композиционни групи, от интимна малка пластика до монументални реализации. Сред най-известните му монолитни проекти са „Аспарухови воини“, намиращ се между Силистра и Добрич, паметникът на Калифер войвода - в Калофер, композицията от две фигури „Посрещането“ - в музея на Възраждането във Варна и други. В родния му град Шипка има няколко негови творби – „Поклон“ пред Шипченски манастир, „Самодейци“ - пред читалището, „Хайдутство“ - на стария мегдан и други.