На 1 август в Общинска библиотека „Искра” бе открита изложба под заглавие „95 години от рождението на Петър Константинов”. Роденият в Казанлък проф. д-р Петър Константинов (01.08.1928−12.06.2011) е общественик, писатели и лекар. Автор е на над 30 книги – романи, повести, сборници, разкази, художествена публицистика и изкуствознание.
Произведенията на автора са превеждани на английски, полски, руски и шведски език. Писателят е носител на литературната награда „Димитър Димов” за 2006 година. Автор и на над 200 научни труда в областта на медицината, изкуството, политическа икономия и историята и над 2000 публикации в периодичния печат.
Петър Константинов е един от основателите и председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“ – първата независима организация след демократичните промени през 1989 г., която осъществява активна дейност у нас и в чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата ни памет.
По идея на проф. Петър Константинов през 1992 година се възобновява Денят на народните будители 1 ноември.
През 1985 година писателят прави изключително ценно дарение от 1 023 тома справочна и художествена литература и книги по проблемите на изкуството от своята библиотека на Библиотека „Искра” на стойност 4 353 лева. През 2013 година съпругата на писателя дари на Общинска библиотека „Искра” 23 тома книги. През 1988 година дарява 12 хиляди лева на родния си град. Волята му е тази сума да се причисли към дарените по-рано 18 800 лева и тези средства да се използват за развитие на изкуството в Казанлък.
По идея на проф. Константинов през 1990 година е създадено ОУ „Мати Болгария” – първото училище в България под егидата на общонародното движение „Мати Болгария”.
На 30 юли 2009 г. Петър Константинов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък“. Читалнята на ОБ „Искра” носи името на бележития казанлъчанин.
В изложбата са представени книги от проф. д-р Петър Константинов. Всички те са подбрани от фонда на Отдел “Краезнание” и могат да бъдат ползвани от посетителите на място.