Излиза уникалното издание „Братята генерали разказват“ Издават книга със спомените на Владимир и Георги Вазови

„Братята генерали разказват“ излиза по случай 111-годишнина от началото на Балканската война

България дължи наистина много на фамилия Вазови. Произведенията на Патриарха на българската литература са добре познати на поколенията, но не по-малка заслуга за развитието на обществото ни имат Владимир и Георги Вазови.

Навръх 111-годишнината от началото на Балканската война, сдружение „Българска история“ издава книгата „Братята генерали разказват“. В нея читателят ще се запознае както с мемоарите на Владимир Вазов, обхващащи три десетилетия военна служба – от 1887 до 1917 г., така и със спомените на Георги Вазов, описващи атмосферата на Балканските войни през 1913 г.

Изданието е ценно с това, че в него се съдържат и спомени за недотам известни епизоди от биографиите на двамата братя.
Владимир Вазов често е свързван с Дойранската епопея, но малцина знаят за изминатия му път от младши офицер до назначаването му за командир на 9-Плевенска дивизия.

Георги Вазов пък е свързван най-вече със завладяването на Одринската крепост през март 1913 г., но неговите спомени покриват и един период, в който той е повече политик, отколкото военен.

Книгата представя един неподправен разказ от бойните полета на Балканската, Междусюзническата и Първата световна война, в който героизмът на българската армия често се сблъсква с проблеми, излизащи извън възможностите на обикновения войник.

Книгата ще бъде достъпна в книжарниците, а вече може да бъде поръчана и онлайн.