Групата на непартийната формация в Общинския съвет е най-големият дарител за издигането на Войнишкия паметник

Няма български род, който да не е дал скъпа жертва по време на войните за Освобождение и обединение на българските земи. Според различни източници, над 200 хил. български войници падат по бойните полета в защита на националния идеал през Балканската, Междусъзническата и Първата световна война. Трагедията засяга на практика всяко семейство, а към днешна дата не всички от тях пазят спомена и отдават дължимото на паметта за своите предци. Село Ясеново може да служи за добър пример как това може да се случи.

През март 2019 г. дейци от селото създават Инициативен комитет, който има за цел да открие и увековечи имената на всички местни герои, загинали в редовете на българската армия във войните 1912 – 1918 г. и през Втората световна война. Оказва се трудна задача. Информацията се събира от няколко източника – държавния военен архив във Велико Търново, съхранен списък в читалището и през интернет. Помага и директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов.

„Установихме 57 загинали войници от Ясеново и открихме кога и къде са паднали за родината по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни“, разказва Христо Ангелов, председател на инициативния комитет за изграждане на войнишкия паметник.

Трудностите обаче не свършват с откриването на имената на героите. За изграждането на паметника са необходими средства, а хората в селото нямат достатъчно доходи, макар да започват редовно да заделят малки суми.

„Свързахме се с Владимир Чучумишев, тъй като всички в общината знаят, че Алтернативата на гражданите помага за много родолюбиви каузи. Не беше нужно да ги убеждаваме много – след една среща, в която им представихме нашата мисия, те се ангажираха да ни подкрепят. И го направиха – осигуриха голяма част от необходимите средства за паметника и по-специално трите плочи, на които са изписани имената на загиналите герои. Това е голямо дело, което винаги ще помним! Ясеново винаги ще е благодарно на групата на Алтернативата на гражданите за помощта да съхраним паметта на нашите деди“, развълнуван споделя Христо Ангелов.
Дарението на личностите от Алтернативата на гражданите – Казанлък дава силен старт на инициативата и е последвано от хора от цяла България, Европа и дори Америка – общо 480 дарители, както и няколко предприятия.

Така, на 22 септември 2022 г. е направена първа копка, следва облагородяване на пространството, монтаж на бордюри и павета, а паметникът е открит тържествено на 8 април тази година. Предстои да се направи и освещаване, което е планирано скоро след местните избори.

Войнишкият паметник в Ясеново не е единственото дарение с родолюбива цел на общинските съветници от Алтернативата на гражданите – Казанлък. Те са едни от дарителите и за издигане на паметник на поета-революционер Христо Ботев в парк „Розариум“ преди повече от 7 години.

За Алтернативата на гражданите – Казанлък можете да гласувате с номер 69 за общински съветници.


* Местни избори '2023. Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.