Хаджиеновците Габриела и Анатоли – сред най-добрите в заваряването

Двама възпитаници на ПГ „Иван Хаджиенов“ взеха участие в престижни форуми на национално и международно ниво, свързани с професионалното образование. Габриела Попова от XI „в“ клас и Анатоли Иванов от XII „г“ клас на гимназията, обучаващи се по дуалната система, се включиха в Националните дни за учене през целия живот, проведени в Стара Загора. Те запознаха присъстващите с изделията - макет на училището, арт инсталации и презентация, изработени от ученици от специалностите „Компютърна техника и технологии“, „Машини и системи с ЦПУ“ и „Мехатроника“. Те разказаха за своите впечатления от обучението във фирмите партньори, за опита, натрупан в тях, и ползите за бъдещата им реализация. Най-големият и дългогодишен партньор на Механото, включително и в дуалната форма на образование, е „Арсенал“ АД.

Националният отбор по заваряване взе участие в поредното предизвикателство – международно онлайн състезание по заваряване за млади заварчици „Arc Cup“ с домакин Китай и около 300 участници от целия свят. В България състезанието бе позиционирано в Бургас. На мястото на завършилата тази година ПГ „Иван Хаджиенов“ Катрин Евтимова в отбора се включи отново ученичка на Мехнотехникума - Габриела Попова. Талантливите хаджиеновци Анатоли и Габриела, под ръководството на техния преподавател инж. Петър Ганчев, показаха умения в различни видове заваряване – ъглово-челно, челно-хоризонтално със скосяване и тръбно под 45 градуса.

Готовите детайли ще бъдат измерени в специални условия за качеството на заварката, след което ще се изпратят в Китай за оценка и класиране. Очакваме резултатите на по-късен етап.