Фондация „Академия Роза“ официално стартира приема на ученици за организираната от нея трета поредна Лятна музикална академия.
Събитието ще се проведе обичайно между 8 и 17 август в Шипка, където, в рамките на 10 дни, подбрани чрез конкурс деца от музикалните училища в страната и чужбина ще се обучават в областта на оркестровото свирене.
Творчески ръководител и диригент на Академията е маестро Максим Ешкенази, а гост-преподавател и солист тази година ще бъде световноизвестният български цигулар Светлин Русев. Ментори в Академията отново ще бъдат доказалите професионализма си музиканти и педагози: Константина Тодорова от Опера Варна (фагот), Красимир Костадинов от Софийска филхармония (валдхорна), Станислава Стойкова от Щатскапеле Берлин (виола).
Програмата в Академията ще включва ежедневни сутрешни и следобедни репетиции, съчетани с туристически походи, посещения на културни и исторически обекти, срещи с интригуващи личности и професионалисти. Настаняването, изхранването и обучението на участниците ще бъде поето изцяло от Фондация „Академия Роза“.
От тази година организаторите има нов партньор в лицето на Фондация „Америка за България“!
Академията ще завърши традиционно със заключителни концерти, на които участниците ще имат възможността да демонстрират пред публика придобитите в рамките на обучението си умения. Концертите ще се проведат: на 15 август на централния площад в Шипка, на 16 август в парк „Розариум“ в Казанлък и на 17 август пред Епископската базилика в Пловдив.
Програмата предвижда изпълнение на произведенията: Увертюра „Кориолан“, оп. 62 от Лудвиг ван Бетовен, Концерт за цигулка в ми минор, оп. 64 от Феликс Менделсон, Симфония №8 във Фа мажор от Лудвиг ван Бетовен.
Концертите ще бъдат с вход свободен.