Германски наблюдатели: 2017 ще бъде трудна за България

През изминалата година реформите не се случиха, а популизмът се засили.


„В България 2016-та беше поредната година на пропилени възможности. Тя премина под знака на застоя, на подмяната на ключови реформи с рязане на трикольорни лентички и с продължаваща девалвация на човешкия капитал на страната”, гласи кратката равносметка на Даниел Кадик от софийското бюро на фондация „Фридрих Науман“, направена пред „Дойче веле”.


„България отбелязва напредък. Икономическият растеж е над средния за Европейския съюз, безработицата намалява, има излишък в бюджета, държавният дълг е много нисък”, пък констатира шефът на софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер“ Торстен Гайслер и допълва, че инвестициите, направени от правителството в изграждането на инфраструктурата, дават плодове и това се усеща от все повече хора.

Даниел Кадик е на диаметрално противоположна позиция: „Наскоро фондация „Науман“ публикува „Черна книга“ за разхищенията на публични средства в България. В екстремни случаи цената за изграждането на един километър от новите магистрали е достигала до 67,5 млн. лева. В Норвегия тя е средно 4,9 млн. евро. Не мога да приема доводи, че футболните стадиони са по-важни от модернизирането на училищата и преподаването в тях или пък това, че няколко километра нова магистрала са по-необходими от реформирането на съдилищата и прокуратурата“, казва германският политолог.

„Популистите предлагат прости решения за много сложни проблеми, които са наистина лесни за разбиране, но са напълно неадекватни. Освен това мнозина популисти подбуждат към разпалване на конфликти между отделни социални слоеве и етнически общности. В Германия имаме подобен опит и знаем до какво може да доведе това. Национализмът причини много войни на нашия континент с десетки милиони убити европейци“, обобщава Гайслер наблюденията си върху надигащата се в цяла Европа, в това число и в България, популистка и ксенофобска вълна.

Даниел Кадик посочва като основна причина за буксуването на реформите в България липсата на политическа воля те да се случат. „Проблемът е, че и през 2016 г. така нареченото реформаторско мнозинство в Народното събрание просто си остана така наречено. То се оказа неспособно да приложи на практика нищо от реформаторската си програма, с която дойде на власт - отчасти и поради лошата организация и подготовка преди гласуванията в Народното събрание“, казва германският политолог. И добавя, че това не е нещо ново за България. „Страната вече 10 години е членка на Европейския съюз. Всяка година Брюксел изпраща на практика едни и същи мониторингови доклади с искания за промени в съдебната система. Борисов и коалиционните му партньори нямаха волята да ги прокарат през Народното събрание. А и останалите основни политически сили се чувстват комфортно в установеното от години статукво, осигуряващо им парламентарно присъствие. Европейската комисия пък не разполага с действени инструменти, за да накара българската политическа класа да реформира системата“, посочва Кадик.

„На българите им е дошло до гуша и от начина, по който работят администрацията, здравеопазването и абсолютно всички институции в страната. Тяхната ефективност е на кота нула в сравнение с която и да е членка на Европейския съюз. И младите българи продължават да гласуват с краката си. Защото какъв е смисълът от нови спортни зали, когато няма да има хора, които да спортуват в тях? Човешкият капитал в България продължава да се смалява и да девалвира“, констатира представителят на фондация „Науман“ в София.

Даниел Кадик прогнозира, че 2017 г. ще е особено трудна за България - заради очертаващите се още през пролетта предсрочни парламентарни избори. „Убеден съм, че ще бъдем свидетели на най-настървената популистката предизборна кампания през последните години. Резултатите от нея няма да доведат до създаване на стабилно правителство и подкрепящо го мнозинство в Народното събрание“.

Той очаква ГЕРБ да вземе най-много гласове на предсрочните избори, следван плътно от БСП, ДПС и „патриотичните“ сили. За Реформаторския блок ще бъде много да прескочи четирипроцентовата бариера. В така създалата се ситуация най-вероятна е коалиция на ГЕРБ с „патриотите“.

„През последните години България се оказа надежден член на ЕС и НАТО и аз съм оптимист, че тази ориентация ще бъде потвърдена на следващите избори. Всичко друго би било пагубно за страната“, изтъква Торстен Гайслер.

Ръководителят на софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер“ не приема за сериозни изказванията на новоизбрания президент Румен Радев по отношение на Русия - за окупацията на Крим от Русия и за снемане на западните санкции срещу Кремъл. „Радев се оплака от някои медии, които го определяха като проруски. Самият той се определя като натовски генерал. Впрочем, резултатите от демократични избори винаги трябва да се уважават и поради това моите политически приятели в Берлин (фондация „Аденауер“ разпространява идеите на християндемократите на канцлера Ангела Меркел – бел. ред.) ме уверяват, че са готови за конструктивно сътрудничество с новия президент“, заключава Торстен Гайслер.

Източник: http://www.vesti.bg/, по материал на Deutsche Welle