Фондация „Чудомир“ отчита 35 събития, проведени през миналата година

Фондация „Чудомир“ ще представи отчета за дейността си през 2023 година на 29 февруари. За този период, за мероприятията, организирани от фондацията са изразходвани 71 400 лева, същата сума е заложена и за тази година.На заседанието на Общинския съвет в Казанлък на 29 февруари, освен отчета на Фондация „Чудомир“ за 2023-та ще бъде представен и проектът за „Бюджет-2024“.

Най-много средства се предвиждат (12 500 лева) за детски и поетични конкурси, 8700 лева – за театрални постановки, 5000 лева за провеждането на научна конференция, 5100 лева – за концерти и други разходи и за дейността - 10 100 лева. Основна част от бюджета на фондацията са собствени приходи, в размер на 41 400 лева. 20 000 лева е размерът на субсидията от Община Казанлък, а 10 000 лева са получени като дарения.
Миналата година са проведени общо 35 събития в рамките на „Чудомировите празници“ и по други поводи. Основната част от мероприятията са били по време на традиционните „Чудомирови празници“. Те ще бъдат запомнени с изложбата на отличените творби от Международния карикатурен конкурс „Настрадин Ходжа“. На нея гост бе президентът на Асоциацията на турските карикатуристи Метин Пекер. Първа награда на театралния конкурс „Комедийния хит на сезона“ спечели великотърновският театър „Константин Кисимов“ с постановката си „Не сме от тях“, по разкази на Чудомир. Проведен бе 54-ят конкурс за къс хумористичен разказ, на в. „Стършел“ и Фондация „Чудомир“. Изложбата „Нашенци“ с репродукции на картини на Димитър Чорбаджийски бе представена и в Асеновград, а другата инициатива, проведена извън Казанлък бе представянето на писателката Ева Иванова-Ами Тола в Павел баня. Сред проведените събития са още изложби, творчески работилници и представяния на книги.