Елхата: бракониерска - до 3 000, купена - до стотачка

На казанлъшкия пазар вече се появиха и първите живи коледни дръвчета за тази година. Цените им варират от 5 до 25 лева за най- високите, като търговците обещават от идната седмица да започне предлагането и на истински живи дръвчета, които след това ще могат да украсят градината на двора или да засадим пред блока.

Ако имате съмнение за това, че предлаганата елха е бракониерска, то за закоността на придобиването й може да се убедите по специалната пластина, която е поставена върху тези дръвчета. Ако такава липсва, то елхата е сечена не от специални разсадници за тази цел и не е законово придобита.

В навечерието на поредната кампания по добив на коледни елхи, от Изпълнителната агенция по горите напомнят за глобите, които грозят физически или юридически лица, ако бракониерстват в тази посака: от 50 до 3000 лева е за физически лица, а за юридически - от 100 до 5 000 лв.


Повече от месец вече в търговската мрежа могат да се намерят най- различни варианти на коледни изкуствени елхи- зелени, бели или пищно украсени. Цените започват от 2,50 лева и таван на практика няма. Най- красивите и скъпи коледни елхи, предлагани в големите търговски вериги са до няколко стотачки.

За арт любителите и на този види празнични артикули отдавна има и далеч по-атрактивни идеи за създаване на коледни елхи от различин други дървета или материали.