Трима педагози от Общинския детски комплекс „Свети Иван Рилски“ в Казанлък са отличени с наградата „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Наградите лично бяха връчени на казанлъшките учители Денница Танева, Валентина Димова и Николай Богданов от началника на Регионалното управление по образование в Стара Загора Татяна Димитрова в дните на 115-ия Празник на розата в Казанлък.

Ежегодните награди „Неофит Рилски“ се присъждат на изявени учители и директори на детски градини, училища и центрове за подкрепа в сферата на образованието за дългогодишната им високопрофесионална трудова дейност и за приноса им в развитието на образователното дело в България. Отличените са номинирани по предложение на учителските колективи, в които работят, или по предложение на социалните партньори.

Денница Танева е директор на ОДК „Св. Иван Рилски“ от 2010 година. Завършила е Технически университет – София, УНСС – София, АМТИИ – Пловдив и има специализация в Софийски университет ”Климент Охридски”. Председател е на националната секция на извънучилищните учебни заведения към Съюза на българските учители, член на журито на Международен конкурс „Извънкласните и извънучилищни дейности - за устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците”. В момента детският комплекс се посещава от над 900 деца в 10 разнообразни форми в направленията спорт и изкуство. Той дава поле за изява на талантливите деца от страната, като организира и провежда 4 национални конкурса за изобразително, приложно, литературно, вокално и танцово изкуство, включени в НКИИ на МОН. До края на месец април т.г. възпитаниците на ОДК „Св. Иван Рилски“ имат 110 участия в регионални, национални и международни форуми с над 300 национални и 100 международни индивидуални и колективни награди. Това нарежда ОДК – Казанлък на едно от призовите места по дейности и резултати между Центровете за подкрепа за личностно развитие в страната.

Валентина Димова е старши учител по хуманитарни дейности, възпитаник на СУ „Климент Охридски”. От 15 години ръководи литературен клуб за деца и ученици „Светлини сред сенките”. Клубът е носител на стотици национални награди за проза, поезия и визуално изкуство. Възпитаниците му, на възраст от 6 до 19 години, са автори на 16 колективни романа, които също имат призови награди в национални и международни конкурси.

Николай Богданов е учител по физкултура и спорт, възпитаник на ИУП – Сливен и ВТУ ”Св. Св. Кирил и Методий”, треньор на таекуондо клуб „Кентавър” от 15 години. Създал е европейски, балкански и национални шампиони, както и състезатели от Националния отбор по таекуондо, представящи Казанлък и България на световни и европейски първенства.

На 11 май 2018 година, по случай Деня на братята равноапостоли Кирил и Методий, Денница Танева и Николай Богданов бяха отличени в XXI национален конкурс „Учител на годината“ със специалната награда на Съюза на българските учители. Двамата казанлъчани бяха единствените представители на града в церемонията по награждаването, с номинации в своите категории от ТОП 10 на учителите и директорите на учебни заведения в страната и получили награди за успешната си работа.