Деца рисуват по оригинали на известни художници

Казанлъшки деца прилагат световната практика изгряващи таланти да рисуват по оригинали на известни художници в самите музеи и галерии, където са експонирани картините. Тази практика използва за обучението на своите възпитаници Ваня Запрянова, ръководител на Школата по изобразително и приложно изкуство „Арт линия” в Казанлък. В годината на честване на 120-ата годишнина от рождението на маестро Дечко Узунов децата от Школата рисуват по негови творби в Художествената галерия в Казанлък. По повод годишнината Галерията събра творби на именития казанлъшки художник от три галерии в България и именно тази възможност да се докоснат до голямото изкуство идва „Добре дошла” за прекрасната идея на Школата. Децата не само застават очи в очи с творбите, създадени от майстора на четката, научават за използваните от него техники, но и се учат да разбират самите картини, да анализират детайлите, да „попият” от неговата дарба и най-вече - да научат много повече за самия художник. Получава се едно комплексно обучение – да развиват собствения си талант и да имат културата на истински ценители на изкуството.


„Идеята ми дойде доста отдавна – разказва ръководителят на „Арт линия” Ваня Запрянова. – През 2007 година започнахме да рисуваме оригинали на Чудомир – акварели, карикатури, рисунки, и усетих, че децата, които обучавах по това време, не знаят кой е той. Започнах да им разказвам за него пред неговите оригинални творби. Така те не само научиха за Димитър Чорбаджийски - Чудомир, но и се запознаха много по-бързо с използваните от него техники и направиха невероятни рисунки. Изложбата от техните творби нарекохме „Нашенци преди и сега”. Тя бе представена на Чудомировите празници 2011 и 2016 години, в Дома на хумора и сатирата в Габрово, в Културно-информационни център и Военния клуб в Казанлък през 2013 и 2014 години.”


Идеята си Ваня Запрянова развива и създава проекта „Български художници”. Малките възпитаници на школа "Арт линия" рисуват по оригинали на Владимир Димитров – Майстора, и правят изложбата „Български мадони”. По случай 120 години от рождението на уникалния български художник Иван Милев те рисуват в Стоян-Стайновата къща, където се пазят оригиналните негови стенописи. В резултат на това рисунките на децата се представят в изложбата „Наследници на Иван Милев”. След него идва ред на друг голям български художник – казанлъчанинът Ненко Балкански, по повод 110 години от рождението му. Децата рисуват по негови оригинали, изложени в Художествената галерия в Казанлък. И отново възпитаниците на школата подреждат изложба със своите реплики на картините на Ненко Балкански.


През 2019-а по случай 120 години от рождението на акад. Дечко Узунов децата продължават по проекта на школата да представят своя поглед към творчеството на Големите. Те рисуват в Художествената галерия по експонираните оригинали на маестрото, като всяко дете само избира коя картина да рисува.


Ваня Запрянова е нарекла проекта, по който обучава децата, „Казанлъшки художници”, защото иска нейните възпитаници да научават все повече и повече за изобразителното изкуство чрез изкуството на признатите български художници. А Казанлък е една от люлките на изобразителното изкуство у нас. Неслучайно го наричат Градът на 100-те художници. След Дечко Узунов идва ред на друг голям казанлъшки творец – Иван Пенков. И така, младите таланти стигат максимално близо до творците от града, оставили ярки следи в културното му развитие. Идеята на ръководителя на „Арт линия” е в бъдеще децата да подредят една сборна изложба от всички тези рисунки по оригинали на казанлъшки художници, да бъде издадена специална книжка, а защо не и репликите да пътуват с оригиналите на творбите, за да се вижда приемствеността между поколенията.

На снимките: Деца от 1, 2 и 4 клас, които се обучават в школа „Арт линия”, рисуват по ръководството на Ваня Запрянова в Художествена галерия-Казанлък по оригинали на Дечко Узунов