Цигулката е като изваяно женско тяло

„Всеки инструмент е като човек. Дори детайлите, от които е съставен, следват човешката анатомия – глава, шийка, тяло, душичка. Бароковите инструменти, които са били изработвани по поръчка, са изображение на любимата жена“, споделя в навечерието на 8 март първата българка, завършила Института за изработване на струнни музикални инструменти „Антонио Страдивари“ в Кремона - Италия, Радиана Едрева.

С изящна физика и сърдечно усмихната, Радиана е влюбена в своята професия на лютиер. Нейните ръце извайват музикалния инструмент с прецизност, така че звуковите му качества да бъдат безупречни. „Всеки инструмент има свой глас – така, както е при хората, споделя талантливата казанлъчанка. – А ние, неговите създатели, сме първите, които го чуваме. Като новородено дете, което изплаква в ръцете ти.“
Любимият инструмент на Радиана е цигулката. За нея тя е като женското тяло – красива глава, елегантно издължена шия, красиви форми на тялото и най-важното – има душичка. При струнните музикални инструменти фина смърчова пръчица изпълнява ролята на душичка. Тя прави проводимостта между горната и долната дъска. А дървото, от което се прави инструментът, е много специално. То трябва да е смърч от български планини и от Алпите или явор от Балканите. Дървото съхне от 3 до 5 години и повече – колкото е по-сухо, толкова звукът е по-добър. Лакирането също е много важен елемент в целия процес на изработка на струнния инструмент. За направата му се използват смоли изцяло на природна основа с произход от Африка и Индия. Нанасянето на лака става с четка от косъм на бялка, като това се прави около 40 пъти.
Изработените от Радиана Едрева струнни музикални музикални инструменти се ценят високо и на нейните цигулки, виоли и виолончела свирят музиканти от целия свят.
Радиана е дъщеря на известния български лютиер – казанлъчанинът Едрьо Едрев. В семейство Едреви лютиерите са трима – той, дъщеря му Радиана и синът му Пламен.И всички те са белязани от знака на първите – Едрьо е първият българин, завършил италианския институт „Антонио Страдивари“ и вече 31 години работи професионално струнни инструменти. Пламен е най-младият българин, завършил същия институт, а Радина е първата българка, която записва и успешно завършва института в Кремона. И тримата днес работят в свое ателие в Казанлък. Техните прецизно изработени цигулки, виоли, виолончела са навсякъде по света, но най-широк прием имат в Япония, Тайван и САЩ. От 2005 година участват ежегодно на специализираните изложения „Мондо музика“ в Кремона, Италия, и на "Мюзик месе“ във Франкфурт, Германия. След множеството престижни награди, които Едрьо Едрев печели през годините на световни конкурси, той вече е част от международното жури. Участието в състезанията между майсторите лютиери е оставил на Радиана и Пламен.