Огромни щети понасят български компании, които стават жертва на финансови измами с подменен международен номер на банкова сметка.
Най-разпространеното в момента киберпрестъпление у нас, от което са засегнати стотици български фирми, е фалшиво съобщение за смяна на IBAN.
Това каза във Варна старши комисар Владимир Димитров, началник на дирекция Киберсигурност в ГДБОП, който изнесе лекция пред студенти във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров".
Почти на всеки 3-4 дни има български фирми, които страдат от подобно престъпление, и биват ощетени с десетки хиляди евро. Индикатор за извършване на подобно престъпление е искане от страна на техния контрагент да бъде сменена тяхната банкова сметка, обясни Димитров.
По думите му в схемата се включват северноафрикански организирани групи, които постигат целта си в резултат на фишинг атаката, който стресира потребителя със съобщения за изискване на незабавни действия.
Той уточни, че в страната ни има добри специалисти в тази сфера, т.нар. „бели“ хакери, които противодействат на киберпрестъпниците. Вече е достигнато и до извършителя на десетките заплахи до български училища у нас, той е от страна извън България, но заради разследването тя не беше уточнена.