През следващите седмици големите авиокомпании, включително United, JetBlue и Lufthansa, планират да въведат приложение за здравен паспорт, наречено CommonPass. Той има за цел да удостоверява резултатите от тестовете за коронавирус на пътниците, а скоро може би и техните ваксинации, съобщава Economy.bg, позовавайки се на The New York Times.
CommonPass уведомява потребителите за местните правила за пътуване, като например дали се налага да предоставят доказателство за отрицателен тест за вируса, и след това има

за цел да провери дали са ги спазили. След това приложението ще издава кодове за потвърждение, което позволява на пътниците да се качат на определени международни полети.
Идентификационните данни за електронна ваксинация могат да имат дълбоко въздействие върху усилията за контрол на вируса и възстановяване на икономиката. Те биха могли да подтикнат повече работодатели и кампусите в университетите да отворят отново. А разработчиците казват, че те също могат да осигурят спокойствие на някои потребители, като създадат лесен начин за посещение на киносалони, круизни кораби и спортни зали, като приемат само тези с документи за ваксина срещу вируса.

Цифровите разрешителни поставят въпросителни в общество, разделено на хора, които имат и нямат здравни пропуски, особено ако различните места започнат да изискват приложенията като входни билети. Приложенията могат да затруднят хората с ограничен достъп до ваксини или инструменти за онлайн проверка да влизат на работни места или да посещават популярни дестинации.

Наред с всички въпроси относно обсъжданите дигитални здравни паспорти, приложението CommonPass е определено като иновативен дигитален проект, осигуряващ сигурно споделяне на здравни данни.