Астероид става най-малката планета джудже в Слънчевата система Учени са на път да признаят астероида Хигия за най-малката планета джудже в Слънчевата система.
Най-хубавите снимки на небесното тяло, направени от големия телескоп в Чили, разкриха, че той е почти идеално сферичен - основното изискване, за да бъде повишен статутът му до планета-джудже, съобщи Ню сайънтист.

За да бъде определен като планета джудже, един обект трябва да отговаря на четири критерии - да е на орбита около Слънцето, да не е луна, да не е отблъснал всички по-малки обекти в орбитата си и да има достатъчно маса, така че собствената му гравитация да му е придала сферична форма. Досега Хигия отговаряше на първите три, но не и на четвъртия. Новите снимки, направени от учени от Карловия университет в Прага, показват, че Хигия отговаря и на четвъртия критерий.

Астероидът Хигия е открит през 1849 г., но досега астрономите нямаха негови снимки с висока резолюция. Новите снимки за първи път разкриха истинската му форма.

С диаметъра си от 430 км Хигия ще бъде най-малката известна планета джудже. Според специалистите тя се е образувала различно от останалите - в сблъсък, разбил по-голям космически обект, чиито фрагменти са се съединили в сфера, а не като формата се е променяла постепенно с времето.

По материали на ТВ+ и dnes.bg