Тя е само на 4 години и половина. Но вече спечели първата си награда от национален конкурс за изобразително изкуство. Това е лъчезарната Християна Димитрова, която е най-малкият участник в тазгодишния конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци“, получила специалната награда на журито. Рисунката, с която талантливото казанлъшко момиче се представи в арт състезанието заедно със стотици деца от цяла България, е наречена „Мечо художник“.


Рисунката "Мечо художник", която донесе на Християна първата й голяма награда от национален конкурс


Християна с мама Ивелина и татко ДимитърИ както във всяко хубаво нещо, което се случва в Казанлък, и тук има здрава арсеналска връзка. Майката на Християна – Ивелина Димитрова, работи в отдел „Маркетинг“ на “Арсенал 2000“. Още когато Християна е съвсем мъничка, Ивелина забелязва не само желанието на своята дъщеричка да се изявява върху белия лист, но и увереността и замаха, с които прави своите рисунки. В детската градина учителките са единодушни – Християна има поглед на художник, рисунките й не са просто детски драскулки на къщи и човечета, а много добре подредени за нейната възраст композиции и цветови съчетания. Дарба, която трябва да се развива. Вероятно наследена от татко й Димитър, който не е професионален художник, но едно от любимите му занимания в свободното време е рисуването.


И така, едва навършила 4 години Християна става най-малката ученичка в школата по изобразително изкуство „Арт линия“ на Ваня Запрянова. Само за половин година талантливото дете усвоява преподаваните техники, прави няколко много добри рисунки, които влизат в пролетната изложба на възпитаниците на школата „Цветовете на дъгата“, открита снощи в галерия „Ателието“. Същия ден идва и втората добра новина за малката художничка – тя печели специалната награда в националния конкурс с международно участие „Малките нашенци“, който се организира от ОДК „Св. Иван Рилски“ със съдействието на Министерството на образованието и науката, Община Казанлък и фондация „Чудомир“. Конкурсът за весела детска рисунка е посветен на творчеството на Димитър Чорбаджийски – Чудомир и вече 20-а година издирва и поощрява неговите талантливи наследници.


Ваня Запрянова с нейните възпитаници, подредили впечатляващо красива изложба от свои творби, посветени на Първа пролетОфициалното награждаване на победителите тази година ще стане в дните на Чудомировите празници, на 29 март от 14 часа във Военния клуб в Казанлък. Школа „Арт линия“ има още един победител – това е Станислав Карамфилов, който печели второ място във възрастовата група от 7 до10 години.