На 6 януари 2023 година, в деня на 175-ата годишнина от рождението на Христо Ботев, „Арсенал“ и коалиция „Алтернативата на гражданите“ почетоха паметта на поета революционер с поднасяне на цветя пред паметника му в град Казанлък. Инж. Янко Запрянов, директор „Техническо и иновационно оборудване“ в „Арсенал“ АД, и инж. Владимир Чучумишев, ръководител-направление“ Образование и квалификация“ в дружеството, общински съветници от „Алтернативата на гражданите“, сведоха глави в памет на националния ни герой. От свое име и от името на своите колеги те положиха кошница с цветя пред паметника на една от най-светлите личности в българската история.

За съжаление, юбилейната годишнина от рождението на Христо Ботев, бе скромно отбелязана в Казанлък. Само няколко души се събраха през неговия паметник, разположен в парк „Розариум“. Цветя поднесоха секретарят на община Казанлък Ваня Иванова, заместник-директорът на Исторически музей „Искра“ Радослав Петков и Красимира Чернева от Общинска библиотека „Искра“.

Паметникът на Христо Ботев бе издигнат в Казанлък преди повече от 7 години. За неговото съграждане заслуга имат общинските съветниците от коалиция „Алтернативата на гражданите“, наследник на „Експерти за Казанлък“. Те подкрепиха инициативата на председателя на местната структура на партия „Атака” и бивш общински съветник Драгомил Иванов. Основно с финансовата помощ на „Алтернативата”, с лични дарения на генералния директор на "Арсенал"АД инж. Николай Ибушев и на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, с подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ и с кампанията за набиране на средства, проведена от партия „Атака” в Казанлък, бюст-паметникът стана факт. Общата му стойност възлиза на 14 950 лева, осигурени изцяло от дарения. Монументът е висок 2.50 метра и е изработен от мрамор, камък и месинг. Негови автори са казанлъшките скулптори Ваньо Колев и Николай Фитков. Официално бе открит на 22 октомври 2015 година.


Това е вторият паметник на родения в Калофер български герой, за чието съграждане са помогнали членовете на „Алтернативата на гражданите”. В навечерието на 2 юни 2015 година с финансовата им подкрепа бе възстановен паметникът на Христо Ботев в Букурещ, в парка "Херъстръу". Инициативата за неговото реставриране бе на инж. Николай Ибушев, който при своето посещение на 3 март в румънската столица вижда окаяното състояние на монумента на Ботев и предприема действия за възстановяването му.