„Арсенал” награди четирима ученици в 4-ия технофест на Механото

„Арсенал” АД връчи награди на четирима ученици от Професионална гимназия „Иван Хаджиенов” в четвъртото издание на Технофеста, който се провежда с участието на ученици и преподаватели от училището и с представители на бизнеса. Традиционно силен бе интересът на възпитаниците на Механотехникума към павилиона на „Арсенал”, където отново се проведе най-атрактивното състезание – скоростно разглобяване и сглобяване на автомат „Арсенал”. Спортен хъс, енергия и технически умения вложиха участниците в надпреварата под погледа на специалисти от фирмата.

На първо място се класира Ердоан Юсеин от 9 „г” клас, специалност „Мехатроника”, който бе победител и миналата година. Той се справи със задачата по разглобяване и сглобяване на автомата за 20 секунди. В оспорвана борба между втория и третия в крайното класиране надделя Ивайло Тинев от 9 „б” клас, специалност „Строителство и архитектура”, който постигна резултат от 26 секунди. Само една секунда повече – 27, бяха нужни на спечелилия третото място – Юсеин Ахмед от 9 „в” клас от паралелката „Машини и системи с ЦПУ”. На състезанието през 2018 година Юсеин също зае трето място. Поощрителна награда бе връчена на Християн Любенов от 8 „г” клас – „Мехатроника”, който постигна резултат от 30 секунди. Журито, председателствано от инж. Златина Илиева, преподавател в Механотехникума, отчете факта, че Християн се включи в надпреварата с шинирана ръка и се състезава като истински боец. Той бе отличен заради силния му дух и постигнатия четвърти резултат в общото класиране, въпреки контузената му ръка. Наградите на победителите връчи инж. Николай Куцаров, конструктор в „Арсенал” АД. От дружеството бяха подготвили и викторина за историята и настоящето на предприятието, а на лаптоп имаше специален филм, проследяващ развитието на фирмата.

Четвъртият Технофест премина при огромен интерес от страна на учащине се и на бизнеса. 10 фирми, включително и от Пловдив, подредиха павилиони, в които техни представители запознаваха бъдещите машиностроители с дейността им. Участие имаше и от страна на „ИКТ Център”, СК „Моделизми” – Казанлък и фото "Кадър". Отбори от 5 основни училища се състезаваха по природни науки – химия и физика. Свои ученици бяха изпратили училищата „Никола Вапцаров”, „Чудомир”, „Георги Кирков”, „Кулата” и „Св. Паисий Хилендарски”.

Отделно от това петима млади изобретатели се изявиха в „ТехноФен", като представиха своите изобретения. Първият бе Тодор Мицов, който през 2018 г. завърши Механотехникума, специалност „Мехатроника”, премина дуално обучение в „Арсенал” АД и в момента е първокурсник в Техническия университет в Габрово. По неговите стъпки вървят Диан Братоев от 11 „б” клас, Мурад Онбаши от 8 „г”, Антонина Атанасова от 8 „а” и Симеон Шопов от 10 „б” клас.

В Технофеста всяка една от четирите паралелки на гимназията имаше собствен павилион и представи основните насоки на обучение по специалностите „Компютри и компютърни технологии”, „Строителство и архитектура”, „Машини и системи с ЦПУ”, и „Мехатроника”. Тук бяха представени още Клуб „Хаджиеновец”, проект ДОМИНО със спечелените награди, както и първия брой на училищния вестник „Техно вест”, издаден от Клуб „Млад журналист”. Със свое изпълнение поздрави всички присъстващи духовият оркестър при училището.

4-ият Технофест в ПГ „Иван Хаджиенов” премина под патронажа на областния управител Гергана Микова. Началникът на РУО – Стара Загора, Татяна Димитрова също уважи събитието, както и представители на фирми, на училища в Казанлък и от други градове на България. Неизменно тук бе и дългогодишният директор на Механото инж. Христо Гъдев.

Галерията със снимки от 4-ия Технофест можете на видите на линка: http://www.zakazanlak.bg/kazanlak-v-snimki/4-i-tehnofest-v-pg-ivan-hadzhienov-245