Традиционните си концерти „За приятели“ представя през този месец ансамбъл „Арсенал“, първият от които бе на 8 октомври. Те се провеждат в Дома на културата „Арсенал“ в три последователни петъка – 8, 15 и 22 октомври от 19 ч., при спазване на всички противоепидемични мерки в сградата и в зрителната зала. Публиката е с намален капацитет, входът е с покани. Богатата и атрактивна програма, с продължителност 1 ч. 30 мин., която изпълнителите представят пред казанлъшка публика, е специално подготвена за участието на ансамбъла в Световния български фестивал в Япония.
И тази година, заради пандемията от Ковид-19, той се провежда онлайн. Тази е причината, както и миналата година, ансамбълът да не замине на обичайното си турне в Страната на изгряващо слънце. Концертът-спектакъл под надслов „За приятели“ бе предварително заснет. Видео-записът бе изпратен до фестивалния център в град Мунаката, където бе излъчен и гледан на екран от многобройни зрители – японци и участници във фестивала. Така българският фолклор – песенен и танцов, отново достигна до вярната си японска публика и до приятелите на арсеналския ансамбъл в Япония.
Виртуалното издание на големия форум приключи на 9 октомври, събота. Регламентът предвиждаше, след традиционната заря, той да бъде закрит от ансамбъл „Арсенал“. Пандемията, огромното разстояние и часовата разлика не попречиха това да стане. В същия ден, в 13 ч. българско време, директно от сцената на Дома на културата нашите танцьори топло и с усмивка приветстваха японската публика, а тя им отвърна с аплодисменти и обичайните възторжени възгласи. На двете сцени – в Мунаката и в Казанлък, едновременно зазвуча музиката на прекрасното българско право хоро, което много японци, обучени от арсеналци, вече знаят. Невероятните български ритми преодоляха всички пандемични бариери и обединиха в един общ танц горещите почитатели на нашия фолклор в далечната страна и техните приятели в България – танцьорите от ансамбъл „Арсенал“.

Световният български фестивал се провежда в Япония ежегодно от 2000 г. – две години след установяването на приятелските връзки между Казанлък и японски градове, заздравени от учредяването на Асоциацията за приятелство „Казанлък-Япония“. Домакин на събитието е „Глобул Арена“, един от най-големите спортни комплекси на страната. Във фестивала, със свои програми от всички области на изкуството, участват много творчески колективи на държави от различни континенти. Организатор на форума от японска страна е фирма „Саникс“, съорганизатор от българска страна е „Арсенал“ АД, представлявано от ансамбъл „Арсенал“ и неговия главен художествен ръководител Христо Стоянов. През 2018 година Христо Стоянов бе удостоен с високото отличие на японското правителство Орден на изгряващото слънце „Сребърни лъчи“.