В казанлъшкото село Ръжена организираха Коледен базар за възстановяване сградата на местното читалище. Още в началото на кампанията общинските съветници от "Алтернативата на гражданите" - Казанлък, направиха дарение, което е най-голямото до момента

На 2 декември Народно читалище „Светлина - 1928” в село Ръжена, с подкрепата на кмета на населеното място Христо Ванеджиков, организира Коледен базар. Идеята е да се наберат достатъчно средства, с които да се започне възстановяването на читалищната сграда. Председателят на читалищното настоятелство Надежда Димитрова бе изработила уникални Дядо-Коледовци, които привлякоха вниманието на малки и големи. Прекрасни ръчно изработени сувенири, топли терлици и чорапи, изплетени от естествена вълна, вкусни сладкиши, от които човек се чуди какво по-напред да си вземе, весели снежни човеци от дърво, коледни венци за „добре дошли” у дома, шишарки, превърнати в елегантна украса за вкъщи или за офиса – всичко това бе направено от сръчните ръце на жителите на Ръжена и изкупено буквално за минути. И бяха събрани общо 2159 лева – от продажба и от дарения, като най-голямото дарение бе от общинските съветници от „Алтернативата на гражданите“. Те подкрепиха каузата с 1000 лева, а отделно от това съветниците от групата на непартийната формация – Добрин Драгнев, Мариета Пепелешкова и Иван Иванов, щедро напазаруваха от Коледния базар.

„Вие сте първите общински съветници, които идвате при нас, за да се запознаете на място с нашите проблеми и да ни подкрепите в търсенето на решения за тях”, обърна се към представителите на „Алтернативата на гражданите” председателят на читалището Надежда Димитрова. Тя от сърце благодари за вниманието и съпричастността на групата съветници към тревогите на местните жители за окаяното състояние на читалищната база. Тази визита и дарението развълнуваха хората от селото и им донесоха надежда, че има светлина за читалище „Светлина - 1928”.С този коледен базар жителите на с. Ръжена поставят началото на кампания за събиране на средства, с които да се направи обследване на покрива на сградата, чийто втори етаж някога е бил дом за читалище „Светлина - 1928”, а днес е необитаем и се нуждае от сериозен ремонт.


Както сочи и годината в името на читалището, то е основано преди 95 години, през 1928-а.През 1932 г. започва строежът на сградата, в която се помещава заедно с библиотеката, като за целта Кооперативният дом се съгласява строежът да започне върху неговите магазини и складове. В своята близо вековна история читалищните формации са спечелили много награди и грамоти, а самото читалище е носител на орден „Кирил и Методий” - II степен.

По думите на кмета на Ръжена Христо Ванеджиков, вторият етаж на сградата последно е бил ползван за читалищна дейност през 90-те години на миналия век. Оттогава достолепната зрителна зала, в която някога децата на Ръжена са гледали и кино, с високите, извити тавани, осигуряващи чудесна акустика, и почти професионалната сцена са изоставени. Покривът тече и водата е нанесла сериозни поражения върху стените, а на места таваните са пробити и в тях чернеят опасни дупки. Идеята е, като начало, да се обследва покривът и да се ремонтира там, където е необходимо. А под него – и зрителната зала, и стаята със скулптурните заготовки на местния творец Димитър Копчев, и репетиционните зали също се нуждаят от сериозно обновление. Затова пък желанието, с което някога е градено читалището и което се е предало на съвременните поколения, обещава този духовен дом да започне нов живот. Необходима е само подкрепа за тези хора, за да съхранят вярата си, че хубавите неща се случват. По Коледа и след това.