500-годишен дъб спечели титлата „Дърво с корен 2019”


Достолепният дъб в центъра на Ново село Великотърновско, е мълчалив свидетел на създаването на селото на склоновете на Балкана на място, където някога е съществувала гъста дъбова гора и блата. Той пази историята на Ново село от изграждането му през 1750 г. до днес. Номинацията е подадена от Дарина Арнаудова-Горчакова – журналист в БНР.
В онлайн гласуването 500 годишното дърво спечели с убедителна преднина и със 1073 гласа спечели първото място и стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2019 година.
Организатор на конкруса е фондация ЕкоОбщност.

Казанлък също участва в конкурса, с 200 годишен чимшир.


В категория „Вековните дървета говорят“ победител тази година стана над 500-годишен източен чинар, растящ в кв. „Косова махала” в гр. Гоце Делчев. Дървото е най-голямото, най-известното и най-старото в града, една от неговите емблеми. Сред жителите е известно като Бей чинар – име, дадено му от старите неврокопчани, тъй като някога в близост до него е бил конакът на влиятелния турчин Рифат бей.


В категория „Млад природолюбител” журито отличи седмокласника Михаил Костадинов от Севлиево, чийто дядо Стоян Костадинов - участвал неведнъж в конкурса с любопитни истории на различни дървета - е предал любовта си към природата на своя внук. По негова идея, през Седмицата на гората през 2016 г., Михаил засажда заедно с близките си, класната ръководителка Стефка Йонкова и съучениците си, 30 черничеви дръвчета в едноименния парк „Черничките“.
Днес, 3 години по-късно, всички граждани се радват на оформилата се млада горичка в източната част на града.


Първенецът в конкурса, спечелил титлата „Дърво с корен 2019”, ще бъде посетен за експертен оглед от арбористи, които ще направят препоръки за мерки за подобряване на състоянието му. Дъбът в Ново село автоматично става и финалист в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2020”, в който ще представи страната ни догодина. В конкурса ще участват дървета от 17 държави.

Гласуването ще се проведе през февруари 2020 г. на www.treeoftheyear.org.