Един млад човек, юрист по образование, изследовател и краевед по душа, не спира да се рови в историята на Казанлък и населените места. Заедно с Минчо Минчев сайтът zakazanlak.bg започва новата поредица „Метеорна екскурзия из Казанлъшка околия“, чийто автор е Петър Топузов. През 1924 година, в брой 1 на вестник „Казанлъшка Искра“, той прави една описателна екскурзия из Околията. Петър Топузов отбелязва отличителните белези на всяко селище в Казанлъшката околия, която преди 96 години е била съставена от цели 47 населени места. Заемала е внушителна територия, включваща селища, които днес се намират в други, съседни на Казанлък общини, като Гурково, Мъглиж, Павел баня.

Ретро: Метеорна екскурзия из Казанлъшка околия

Мила, приятна е Казанлъшка околия, особено лятно време. Околията може да се раздели на 4 раздела: на източен, западен, северен и южен. Разстоянията между селата са близки и околията е гъсто населена. Пътища има добри, някои сега се довършват. Населението е трудолюбиво, но при сегашните нови условия на живота, след войните и в града, и в селата не е живота вече тъй весел, както беше миналите години. Всеки работник мисли и мечтае нови приходи как да създаде, понеже всекидневно скъпотията расте. В близко бъдеще ще се направи подробно описание на града и на селата в околията, като ще се научат мъките и тегобите на всяка община. А сега да почнем нашата метеорна екскурзия само да се запознаем с околията.

В с. Шипка сме. Там в Руско-турската война беше уж всичко спокойно, а на мраморни плочи, със златни букви в руския манастир са написани хиляди имена на руси и на българските опълченци, загинали за нашата свобода. Бюрото за укрепване на пороищата в селото вечно позелени Балкана с борова гора. Във всяка къща по една, по две бели саански кози. Балканският връх "Свети Никола" и могилата "Шишманец" на изток от селото шепнат на пътника народен дух и народна слава. Заслужава Шипка да има занаятчийско училище.

Село Шейново. Жителите му са преселени от село Шипка и шипчани наричат своите братовчеди шейновци-белгийци. Имат на север от селото вековна гора с балкански извори. Имат по-добро земеделие от шипченци и бяло балканско сирене. Там може да се основе модерно скотовъдно дружество.

Село Дунавци. Малко, но наредено село. Предприемачът за разширение на зданието на ученолюбива дружинка „Искра“ в града е от това село.

Село Голямо Дряново. Там има дренки с кошове, а дядо Тотю Малешков е гордостта на селото.
Химитлий, а днес Ясеново, непознато курортно село, което бързо прогресира.

Скобелево – днес населеното място е в община Павел баня. Тук има прочута пещера близо в Балкана, също и много вкусна риба пъстърва. Местните кози могат да се подобрят чрез саанските пръчове. По право селото Химитлий трябва да носи името Скобелево, понеже през Химитлийския Балкан мина отрядът на генерал Скобелев в Освободителната война.


Кое е Голямото село, което се намира в подножието на балканския връх Юмрук, или пък село Борисово, наречено някога на името на цар Борис III? За това ще разберем в продължението на поредицата, водена от младия и неуморен "търсач на история" Минчо Минчев.


Минчо Минчев