37 майчини портрета подреждат малки художници

Портрети на своите майки подреждат в галерия „Ателието” малките възпитаници на школата по изобразително изкуство „Арт-линия” с ръководител художничката Ваня Запрянова. Портретите са 37 на брой и са собственоръчно нарисувани от малките художници по снимки на техните майки. Три майки са с особена привилегия – те имат по два портрета, тъй като и двете им деца се обучават в школата. След като бъдат представени на вернисажа, който ще се състои на 7 март от 18.00 часа в галерия „Ателието”, портретите ще се превърнат в най-скъпия подарък за най-скъпия човек – Мама.

Идеята е част от обучението в школата в портретния жанр - портрет по снимка. В школата децата са рисували портрет по картина на големия български художник Ненко Балкански, рисували портрет от натура на свои приятели, но за първи път изпитанието е толкова голямо – портрет на мама от нейна снимка.

„Наблюдавах децата много внимателно, докато работеха – споделя ръководителката на „Арт-линия” Ваня Запрянова. - Всяко едно от тях иска неговата майка да е най-красива. В портретите има не само външна прилика, в тях е изразена душата на майките – такава, каквато децата интуитивно я усещат. Донякъде децата са изобразили и себе си, пресъздавайки своите майки.”

Рисуването по снимка на толкова близък човек се оказва, че никак не е лесна работа. Децата, които са на възраст от 5 до 13 години, признават, че едва след като са получили задачата, са започнали да наблюдават майките си по-внимателно и концентрирано и са открили черти, които просто досега не са забелязвали.Те просто са преоткрили човека който непрекъснато е до тях. Затова и портретите по снимка са толкова ценни. Особено в навечерието на 8 март.