На 26-ти април 1986 година светът става свидетел на една от най-тежките ядрени аварии.Навършват се 31 години от аварията в "Чернобил" .

Непосредствено след експлозията загиват 31 души, а милиони са облъчени.

26-ти април е обявен за международен ден в памет на трагедията в украинската атомна централа, както и ден в памет на загиналите участниците при ликвидирането на радиационни аварии и катастрофи.

26 април 1986 г. завинаги промени живота на милиони хора по света. Това е денят, в който радиоактивността е 100 пъти над тази от атомната бомба в Хирошима и Нагасаки, а над 600 милиона души в Европа и 4 милиарда по целия свят са засегнати от аварията. По данни на украинското министерство на здравеопазването 2,34 милиона украинци в осем града и в над 2100 села все още страдат от здравни проблеми, свързани с Чернобил.

Най-малко 100 хиляди умират през следващите години от ракови заболявания, нарушения на имунната система и сърдечни заболявания в следствие на облъчването в Украйна, Беларус и Русия..

В резултат на аварията от радиационно замърсяване е засегната територията на 17 страни в Европа, включително и България.


сн: Фейсбук


У нас информацията за случилото е оповестена със закъснение от няколко дни.

След 1 май, в продължение на около една седмица, върху територията на България се утаяват около 1,5-3,5 кг ядрено гориво. Това е около 1/1000 от горивото, изхвърлено извън 20-километровата зона. Комунистическите управници обаче изобщо не предупреждават българския народ за заплахата.

На 15 декември 2000 година, Чернобилската централа е окончателно затворена.

Миналата година, 30 години след трагедията, в "зоната на смъртта" беше построен нов изолиращ саркофаг, финансиран предимно от Г-7 и други европейски държави.

Очаква се съоръжението, струващ два милиарда евро да изолира опасната радиация за поне още сто години.

Миналата година затворената АЕЦ и мъртвия град Припят бе посетен и от казанлъчанина и европейски екоактивист Гженади Кондарев. Целта бе инспекция на района 3 десетилетия след ядрения кошмар.


Град Припят сега е мъртъв. В него някога са живеели над 50 хиляди души, работещи в Чернобилската АЕЦ със семействата си. 36 часа след взрива децата в Припят все още играят в пясъчниците, хората се радват на хубавото време, докато над главите им се изсипват тонове радиоактивен прах. След трагедията бе построен град Славутич, за да се настанят в него хора от засегнатите от радиацията райони около Чернобил.

Специалистите и до днес спорят за точната причина за злополуката. Според най-широко разпространената версия дежурните в командната зала на четвърти реактор изключили някои от системите за безопасност на реактора при рутинно учение, след което загубили контрол върху процесите в т.нар. гореща зона. Вследствие на рязкото увеличаване на налягането черупката на реактора избухва, а в атмосферата е изхвърлен огромен облак от радиоактивен прах, достигнал Скандинавия на север и Балканите на юг.


Източници: Интернет и http://tvn.bg