2.5млрд. лв. ще струват всички политики за хората с увреждания през 2019г. Това е казал финансовият министър Владислав Горанов след подписването на Плана за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. Подписите си на него са поставили и социалният министър Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова, майките на деца с увреждания и национално представителните организации.

В тези 2.5 млрд. лв. влизат и допълнително обещаните 150 млн. лв. от премиера Бойко Борисов.

От 1 септемвеи догодина 86 000 души ще имат право на имат личен асистент. От възможността ще могат да се възползват децата с 50 на сто трайни увреждания, както и възрастните с 90% инвалидност и нужда от чужда помощ. Към момента услугата „Личен асистент“ се ползва от 15 000 души.

Според проектозакона месечно те ще имат право на асистент по 168 часа или това са по 8 часа на ден. Този, който полага грижи за тях пък ще бъде здравно и социално осигуряван за сметка на държавата. Добавката от 90 лв. за чужда помощ се запазва, като тези, които са избрали да се възползват от асистента няма да я получават. Вместо това тя ще се приспада от ресурса, които трябва да отдели държавата за часовете на домашния помощник.

В проектозакона за хората с увреждания се предвижда да бъде заложена и комплексна индивидуална оценка, която ще определя потребностите и часовете за ползване на личната помощ. Методиката за индивидуалната оценка трябва да е готова до 1 април, от когато ще могат да се подават и заявления за помощи по новия ред. До създаването на специализирания орган за хората с увреждания оценката ще се извършва от специализирани отдели към дирекциите на Социално подпомагане.

От началото на следващата година пък ще влезе в сила месечната финансова подкрепа, която трябва да замени интеграционните добавки. Тя ще се определя като процент от линията на бедност, която за 2019г. е определена да бъде 348 лв. Изпълнението на задълженията на изпълнителната власт по законите ще бъдат координирани от МС.

Според плана за действие двата законопроекта за личната помощ и за хората с увреждания трябва да бъдат разглеждани в пакет. В четвъртък те ще бъда обсъдени на националния съвет за интеграция на хората с увреждания, а следващия вторник на тристранка.

Целта е още на 17 октомври да бъдат гласувани на Министерски съвет, а на 19 октомври в Народното събрание.

Въпреки подписания план за действие, майките на деца с увреждания са катагерочни, че няма да спрат с протестите си, докато двата закона не бъдат приети.Източник: Монитор