През 2019 година се навършиха 95 години от установяването на „Арсенал” в Казанлък. От пустото поле в южния край на града се роди заводът, наричан заводът-майка, заводът-град, гръбнакът на българската икономика. И всяко едно от тези твърдения е вярно, защото „Арсенал” е предприятие, доказало и доказващо своето значимо място в българската индустрия и спечелило авторитет на световно ниво.

В поредица материали представихме историята на завода от самото му начало до днес. История, сътворена с труда, знанията, опита, професионализма на поколения работници, специалисти, ръководители, наситена с дела и човешки съдби... Дойде ред и на изминаващата 2019-а – годината, в която „Арсенал” отбеляза 95-ата годишнина от своето установяване в Казанлък.

Равносметката

„Благодарение на хилядите хора, които работят в „Арсенал“, на цялото ръководство на „Арсенал“ и „Арсенал 2000“, дружеството се превърна в световна марка, търсена и уважавана навсякъде. Използвайки символиката с влака, влакът „Арсенал“ отдавна излезе от тунела и върви с пълна сила напред. Така ще бъде и през следващите 5 години – до 100-годишнината на дружество, а после отново ще продължим в тази посока“. С тези думи Николай Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал“ АД, се обърна към работещите в дружеството, посочвайки мястото на предприятието в България и респекта, с който се ползва в света. Поводът бяха две годишнини - 141 години от основаването на завода и 95 години от преместването му в Казанлък, тържествено отбелязани през септември 2019-а. „Арсенал“ има достатъчно договори, продължава да инвестира в цехове, в оборудване и нови технологии, развива социалната политика”, подчерта още Николай Ибушев.

А равносметката в цифри, показва, че близо 150 млн. лева инвестира "Арсенал" АД за последните 5 години. За този период средно всяка година дружеството влага за инвестиции и оборудване между 20 и 30 милиона лева. За същия период 4 милиона лева са инвестициите за подобряване на околната среда, 2 милиона лева са за осигуряване на безопасни условия на труд през последната година.
Благодарение на мащабните инвестиции 80% от дружеството вече е газифицирано.Сред инвестициите на „Арсенал“ през последните 5 години са и вложенията в нови кадри и тяхното създаване. Ежегодно 200 хиляди лева влага „Арсенал“ в обучение на свои стипендианти, колежани и студенти, които да работят след това в дружеството. Средствата са за заплащане на семестриални такси във висши учебни заведения и за изплащане стипендии на отлични студенти. С приема през тази учебна година редовните студенти от „Арсенал“ АД стават общо 136. От тях 92 се обучават в Техническия колеж в Казанлък по специалността „Технология на машиностроенето” в I, II и III курс. Благодарение на мащабната дарителска кампания, инициирана от „Арсенал“ и подкрепена от останалите предприятия, Колежът разполага с напълно обновена база. Предстои за бъде разработена, отново съвместно с бизнеса, магистърска програма, като обучението ще бъде 2.5 години.

44 са арсеналските студенти III курс по специалността „Машиностроене и уредостроене” в Технически университет - София, филиал Пловдив. Отделно са обучаващите се по магистърската програма на университета - общо 8 арсеналци. От тях през м. ноември двама защитиха с отличие магистърска степен по специалността „Машиностроене и уредостроене”, защита предстои на още двама арсеналци, други четирима са в процес на обучение.

В социалната сфера

Сериозни са инвестициите на дружеството в сферата на социалната политика, които се осъществиха през 2019-а. С две нови социални придобивки се сдобиха в навечерието на фирмения си празник работещите в „Арсенал”. Открити бяха изцяло обновените трапезарии за хранене на територията на Завод 4 – площадка Мъглиж, и в Завод 2 на „Арсенал“ - Казанлък. И двете трапезарии са с капацитет за по 120 души, като допълнително към тях са изградени павилиони за храна, топли и студени напитки.

На територията на Завод 4 в Мъглиж, паралелно с изграждането на новата столова, са изградени нови санитарни и битови помещения, складове за готова продукция и работни офиси. Двата новооткрити стола за хранене ще работят с гъвкаво работно време, позволяващо да се снабдят с храна и работещите на смени.

Напълно обновена, в свежи цветове, сред зеленина и пъстри детски площадки, Целодневна детска градина № 7 „Буратино“ посрещна тази есен своите възпитаници. Детското заведение, което се намира на територията на „Арсенал“АД, е реновирано през това лято, благодарение подкрепата на фирменото ръководство. Изцяло със средства, материали и труд на „Арсенал“ са ремонтирани от пода до покрива помещенията на двете групи. В другите две групи тази година е подменено оборудването. Ремонт е направен и на административния блок. Равносметката сочи, че за последните 2-3 години цялата Детска градина „Буратино” е обновена. Тя се посещава от общо 170 деца на възраст от 3 до 7 години – 125 от тях в детското заведение на територита на Казанлък, останалите – във филиала в Горно Черковище.

Наградите

В своята 141-годишна история „Арсенал“- Казанлък, е носител на множество отличия, награди, сертификати, грамоти. Сред тях личат четири държавни награди за принос в развитието на българската икономика - два пъти орден „Георги Димитров“ и два пъти орден „Стара планина“. През 2019-а година „Арсенал” отново получи признание и бе отличен с награди на национално ниво. Дружеството получи признание на световно ниво и от редица международни изложения.

През 2019-а Арсенал“ АД стана носител на годишната награда на Министерството на труда и социалната политика за Работодател на годината. Събитието се организира от Агенцията по заетосттa за 16-та поредна година. Отличието се присъжда на „Арсенал“ в категорията „Работодател на годината“ със значим принос за осигуряване на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар. Това е поредната такава награда за дружеството, което и в предишни години е получавало приза „Работодател на годината“ в различни категории. 9308 са в работещите в „Арсенал“ в 95-та му годишнина на територията на Казанлък.

Награда дойде и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. КРИБ отличи „Арсенал“ за партньор на Община Казанлък за благоустрояването и развитието на общината и като социално отговорна компания. „Инициативата за социална отговорност на бизнеса е основна тема, която ще е водеща и през следващите години“, каза председателят на КРИБ Стефан Шоселов по време на тържественото връчване на отличията. Наградата за социална отговорност е знак за добрата работа и признание за отличените фирми.

През месец юни т.г. „Арсенал“ АД получи специалната награда за фирма, назначила на постоянна работа най-много ученици след завършване на дуално обучение. Отличието бе връчено на специална церемония на Втората национална конференция за дуалното образование „Дуалното образование – път на възможностите“, организирана от проект ДОМИНО и Министерството на образованието и науката. Наградите, които бяха връчени, са първите подобни отличия и се присъждат за принос при въвеждане на дуалното обучение по българо-швейцарския проект ДОМИНО. 130 ученици на Професионална гимназия „Иван Хаджиенов” са преминали практическо обучение в „Арсенал” за четирите години от началото на проект ДОМИНО до неговото приключване. 12 от тях са започнали работа в предприятието, трима продължават своето образование във висши учебни заведения по Студентската програма на фирмата.

През месец януари 2019 година изпълнителният директор на „Арсенал „АД Николай Ибушев бе награден с юбилеен медал „100 години Първа световна война” за съществен принос в популяризирането на българската история, в опазването и съхраняването на българските традиции и военно-патриотичното възпитание. Отличието му бе връчено в Казанлък от Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, на тържественото честване на 130-ата годишнина от създаването на легендарния 23-и пехотен Шипченски полк.

Званието „Почетен хаджиеновец” дойде за втори път в „Арсенал”. След като през 2018 година изпълнителният директор на „Арсенал” АД Николай Ибушев получи отличието, тази година година с него бе удостоен инж. Владимир Чучумишев, ръководител-отдел „Техническо развитие” в дружеството. Той бе отличен за издигане престижа на първото техническо училище в Казанлък, за отговорно отношение в общите каузи, за партньорско отношение и професионализъм в съвместните инициативи на ПГ „Иван Хаджиенов” и „Арсенал” АД.

Първа среща на Сдружението на българската отбранителната индустрия

„Сдружението на българската отбранителна индустрия е една огромна сила, ние си спазваме нашите цели, които сме заложили в устава на организацията. Сдружението е в основата на машиностроенето, на оптиката и електрониката у нас“, каза изпълнителният директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев по време на първата по рода си съвместна среща на представители на фирмите членки на сдружението и на синдикатите. Срещата се проведе в Казанлък през м. февруари т.г. при домакинството на „Арсенал“. Изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев е съпредседател на Сдружението на българската отбранителна индустрия (СБОИ) заедно с академик Стефан Воденичаров и Петър Милков, изпълнителен директор на „Черно море“ АД – Варна. Основната тема, която бе разисквана по време на срещата, бе мястото на отбранителната индустрия в българската икономика и отношението на държавата към нея, кадровата и социалната политика в отрасъла.

Музеят навърши 45 години

През 2019-а музеят на “Арсенал” навърши 45 години. Открит е на 18 октомври 1974 г. по повод 50-годишния юбилей от установяването на предприятието в Казанлък. Музеят е разположен на площ от 610 кв. метра, в които са обособени три зали, две фоайета, административни, складови и сервизни помещения. Постепенно той се превръща не само в исторически, но и рекламен център на дружеството. Към момента тук се съхраняват стотици оръжейни изделия, различни приспособления към тях, машини и други образци от производството на дружеството. Експозицията съдържа още ценни фотоси, сувенири, поздравителни адреси, подаръци от гости на фирмата, както и награди, отличия, сертификати от национални и световни изложения.

„Алтернативата на гражданите” спечели осем места в Общинския съвет

Осем места в новия Общински съвет спечели Местна коалиция „Алтернативата на гражданите”, която наследи „Експерти за Казанлък”, на местните избори през октомври 2019 година. Листата бе водена от Николай Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал”. Експертност и професионализъм, готовност за работа в полза на града, общината и обществото, безвъзмездност и всеотдайност, безпартийност, в името на просперитета на Казанлък и общината. На това залагат общинските съветници от „Алтернативата на гражданите”, сред които са доказани професионалисти от ”Арсенал” и личности с безспорен авторитет. „Алтернативата на гражданите” има и свой представител в местната изпълнителна власт – Драгомир Петков зае поста заместник-кмет по бюджет и финанси.

Успешно приключва 2019 година, 95-ата на „Арсенал” в Казанлък. С поглед към вековния юбилей и с увереност за постигане на нови, по-високи цели, идва следващата. Нека да е честита 2020 година!