11 хиляди лева бяха събрани по време на четвъртия благотворителен бал на казанлъшката структура на "Инър уил", посветен на каузата "Дари живот! Помогни да затупти детско сърце!"

Това обяви по време на благотворителното събитие Дарина Иванова- председател на дамския клуб в Казанлък.
Целта на организираната благотворителна вечер, е набирането на средства за подпомагане на семейства за „ин витро“ процедури, които не са успели да получат финансиране от специалния фонд на Община Казанлък.


Благодарение на този тип подпомагане от в дамската организация, за четирите години от работата по кампанията „ Дари живот“, с набраните средства от „Инър уил“ са родени 8 бебета „ин витро“ и девето е на път.
Заедно с учредения преди 5 години общински фонд, по идея на казанлъчанката Силвия Пейчева и акушер- гинекологът д-р Мария Георгиева,, до момента в община Казанлък са се п родили общо 20 бебета. Други три се очакват до средата на годината, с което новородените, появили се на бал свят с обединените усилия на Община и неправителствена организация са „цял клас“, заяви в приветствието си към организаторките кметът на Община Казанлък Галина Стоянова .


"Нашият живот, дълъг или кратък се осмисля с едно нещо - да създадем семейство, да оставим поколение и да направим добро. За това дамите от "Инър Уил" клуб дадоха добър пример за това коя е най-важната кауза за казанлъчани“, каза в приветствието си кметът на Казанлък. Два пъти повече са средствата, отделени от общинския бюджет тази година за подпомагане на семейства с нужда от ин витро процедури, допълни още кметът.


Сумата от 11 хиляди лева бе набрани от дарителски куверти, дарения от частни лица и организации и откупки по време на благотворителните търг и щанд.
Сред дарителите бяха Ротари клуб Казанлък, Александър Минчев, местната коалиция Алтернативата на гражданите, дамският клуб на „Инър Уил“ в Бургас, Константин Тачев, Стефан Станев, Галин Иванов, Мария Игнатова и други.
Изключително мил бе жеста на група момичета, които участваха в благотворителното наддаване за специалната тортата, посветена на каузата.
След като откупиха тортата за 600 лева, те я дариха на децата от Сдружение „Бъдеще за децата“, изработили лакомства за благотворителния кулинарен щанд.
В благотворителния търг, с разиграни 4 предмета, със свои лепти участваха представителка на дамския клуб „Инър Уил“- Казанлък, Нели Колева, „Вила Мелник“ и сладкарница „Ивет“.


За настроението на гостите на благотворителната вечер се погрижиха местни и пловдивски изпълнители.

Между 15 и 20 хиляди лева стига едно ин витро бебе, при положение, че успеваемостта е от първия път. От пролетта на миналата година Центърът за асистирана репродукция у нас финансира 4 процедури.
Останалите се заплащат от двойките, както и нужните изследвания и други манипулации.
25% е успеваемостта на процедурите, финансирани от Центъра през 2017 г., от когато са последните данни. Общо 2710 са били те.
От тях 679 са завършили с раждания, а броят на родените бебета е общо 820, тъй като някои от бременностите са били многоплодни.