По 4,32 лева на ден за храна на бежанец у нас По 4.32 лв. на ден, или близо 130 лв. на месец струва издръжката на един бежанец или мигрант в центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). С тези пари се осигуряват три хранения на ден, като задължително в едното има 200 г месо, пише vesti.bg.
Това става ясно от документите по обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на агенцията. Тя се прави бързо за осигуряване на храна, която в момента е на привършване. Сделката ще се сключи с договаряне без предварително обявление поради спешността на доставката. Вече са избрани и фирмите.
Засега Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ търси да купи хляб, млечни продукти и слънчогледово олио. Общата стойност на поръчката е над 297 хил. лв. Тръжната процедура ще се финансира с част от 160 млн. евро, които са отпуснати от Европейската комисия за справянето с бежанския проблем.
От началото на годината до края на октомври 2016 г. у нас са регистрирани 16 670 души,търсещи международна закрила, което е ръст спрямо миналата година. За първи път в документите обаче се показва колко е увеличението на настанените в центровете на ДАБ. Само за четири месеца - от юли до октомври, ръстът е 318%. През юли техният брой е бил 1261 души, което е 24% от капацитета за настаняване - 5130 души. През август броят им е нараснал до 2688 души, или 52% заетост, през септември те са достигнали 4738 души (92% от капацитета), а през октомври - 5275 души, с което капацитетът е надхвърлен.

Само преди броени минути БГНЕС разпространи новината, че турският президент Реджеп Ердоган е заплашил, че 3 милиона мигранти могат всеки момент да тръгнат към Европа, ако страната му продължава да не получава нужната финансова подкрепа за тях, докато турската страна харчи милиони за тях.
„В момента в Турция има 3 млн. сирийски бежанци, те могат да отидат в Европа, могат и пеша да тръгнат. И докато ние тук се грижим за тези 3 млн., ЕС е длъжен да ни подпомага. Ако тези бежанци потеглят към Европа, тя какво ще прави, ще се обърка. Сега не иска да приеме 100 или 500 души. Беше ни обещана помощ от 3 млрд. евро през юни и втори транш със същата сума, но нищо от това не е изпълнено“, е подчертал Ердоган в интервю за катарската телевизия „Ал Джазира“.
Той е съобщил, че до момента финансовата подкрепа от ЕС за бежанците в Турция е не повече от 250-300 млн. евро, а от Върховния комисариат при ООН – близо 550 млн. долара.
В същото време правителството, неправителствените организации и общините в Турция са похарчили близо 27 млрд. долара, само разходът на държавата е в размер на 13 млрд. долара.