Топло приятелско писмо от Страната на Дядо Коледа пристигна в семейството на легендарния бивш директор на казанлъшкия Механотехникум Христо Гъдев и съпругата ми Дафина. Сърдечните думи в три страници е подредила самата Радостина Иванова, позната на Казанлък и страстните катерачи от цялата страна, като отличен спортист и треньор на Алпийския туристически клуб в Града на розите.
Радостина вече живее във Финландия, където е намерила своята лична обич – Ханку. Но връзката с Казанлък и особено с хората, които са и показали първите сигурни стъпки към истинските планински върхове, катерачката, не прекъсва през годините. Радостина е един от хората, които поддържат жив българския корен в чужбина. Тя организира вечери на България с деца на емигранти, тържества, свързани с националните традиции и празници. С известна тъга в писмото си до Дафина и Христо Гъдеви, обичани от хиляди техни ученици и възпитаници в спорта, Радостина Иванова споделя:“… Ние показахме колко много обичаме и се гордеем с родината си. На 20-и ноември с децата от групата ми по български език, изнесохме пред цялото училище презентация за България. Бях украсила сцената с бели и червени рози, които направих от хартия. Това предаде малко от неповторимата атмосфера на Розовата долина…“
Радостина се радва, че това, което тя и българчетата правят, очарова техните финландски колеги, съученици и приятели, че навсякъде финландците ги приемат с възхита и че техните изпълнения и презентации, водят нови приятели на нашата страна на екскурзии и почивки тук:“Повечето финландци, които видяха нашата презентация, си признаха, че не са и предполагали, колко красива е страната ни…“, споделя Радост в писмото си до Шипка от Страната на Дядо Коледа.
Писмото на Радостина е написано навръх Никулден, когато финландците отбелязват националния си празник. „Днес, въпреки силния дъжд навън, трябва да вдигнем знамето на пилона в двора“, пише още тя до своите учители с уважение към патриотичните чувства на хората, сред които живее. А докато пише, си мисли за пълнения български шаран на трапезата за Никулден…
Писмото, множеството снимки и Коледната картичка „За Г-жа и Г-н Гъдеви…“ са изпратени, както казва Иванова, в най-мрачните от годината дни, когато дневната светлина е твърде оскъдна. А от нейните думи, личи, че светлината в сърцето на българите зад граница, по Коледа, когато не са у дома, помръква.
„Хубави празнични дни и весело настроение! Поздрави на семейството и на всички приятели и познати, които питат за мен….“, завършва писмото на славната казанлъшка катерачка, състезателят и треньорът, който донесе на родния град десетки награди, медали и отличия от състезания на участниците от АТК „Казанлък“, чийто основател е Дафина Гъдева.