Още 24 проби, изследвани в създадената по нареждане на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб лаборатория за изследване на COVID-19 в Стара Загора, са отрицателни, съобщават от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Проф. д-р Стоян Киркович". На 11 март от лечебното заведение информираха, че изследваните тогава 23 проби също са отрицателни, отрицателни са и пробите за коронавирус на трите деца от мъглижкото село Зимница, за които стана ясно още на 10 март.

Сформираната и оборудвана благодарение взаимодействието между Тракийския университет и УМБАЛ - Стара Загора, вирусологична лаборатория, ръководена от доц. Светла Ангелова, обслужва 7 области - Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково.

Навременното лабораторно изследване на случаите за коронавирус осигурява бързо и ефективно издирване на контактните, прилагане на противоепидемични мерки и мерки за контрол на инфекциите и събиране на необходимата епидемиологична и клинична информация.