Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев поясни, че „разпространението на вируса у нас през месец септември е спаднал до най-ниските нива, което е довело до неглижиране на мерките, препоръчани от здравното министерство.“ Маските се доказа, че са ефективни и трябва да се носят, особено на закрити обществени места.
С настъпването на зимните месеци се очаква увеличаване на заболяемостта. Според него 25 болни на 100 000 е границата, която е опасна и не бива да бъде преминавана. Проф. Кантарджиев уточни също, че смъртността при коронавируса е по-малка за сега от грипа, но ако не се спазваха установените мерки за дистанция, дезинфекция и носене на маски, стойностите щяха да бъдат различни.
Скок на заболяванията се очаква през месец ноември, когато настъпват и грипните заболявания, сред които респираторно-синцитиалния вирус, поразяващ бебетата и възрастните хора.
Седмичните брифинги на НОЩ се завръщат, като целта е да се дават предложения на база на научни анализи към съответните РЗИ-та съобразно процентното заразяване в региона.
Новодиагностицирани с коронавирус през последното денонощие са 216 души при направени 3302 теста, според Единния информационен портал. От тях 15 заразени са в област Стара Загора. Общият брой на излекуваните за страната са 163. 780 са настанените в болнични заведения, от които 42-ма са в интензивни отделения. Починали са 11 души, повечето от които са били със съпътстващи тежки хронични заболявания.