Старозагорският митрополит Киприан се е отказал да дирижира Коледния концерт на 19 декември, който беше обявен в програмата на Държавна опера –Стара Загора. За случая информират от Старозагорска митрополия.

Причината за това решение на владиката е коментар на оркестрант от Операта, който е бил публикуван в социалните мрежи. Коментарът е предизвикал ответна реакция от страна на митрополит Киприан, която той е изразил в официално писмо до директора на Старозагорската опера. В него става ясно, че е бил дълбоко огорчен от думите на оркестранта, който е използвал определенията „парашутист“ и „шоуменица в Църквата“. „За всички е знайно, че каквато и изява да съм имал на сцената на Държавна опера-Стара Загора и извън нея, е било по покана на представляваната от Вас институция и не бих се никога съгласил, както и моите събратя свещослужителите, един митрополит да бъде наречен шоумен“, пише митрополит Киприан до директора на културната институция. И допълва: „Всички вие сте в моето сърце и винаги ще бъдете в него, защото заедно направихме много за музикалното и духовно израстване на целия екип на Старозагорската опера, които сте неразделна част от поверената ми от Бога за обгрижване Старозагорска епархия“.

В отговор директорът на Операта Огнян Драганов не скрива разочарованието си от случилото се и поднася своите извинения. „Обръщам се към Вас с ясната и категорична позиция, че съставът на Държавна опера - Стара Загора, се разграничава от неофициалния личен коментар на оркестранта Фьодор Ювчица в социалните мрежи. Считам, че подобно изявление е непристойно и недопустимо и е в конфликт с цялостната концептуална и репертоарна политика на ръководения от мен театър. Вашето присъствие не само като авторитетна фигура в духовния живот на Стара Загора и на България, но и като музикант е огромна привилегия и чест“, се казва в писмото на Драганов до Старозагорския митрополит. На официалния сайт на Старозагорската опера се изразява дълбоко съжаление от неприятното стечение на обстоятелствата и увереност, че в бъдеще Операта ще положи всички усилия да затвърди сътрудничеството със Старозагорската Света Митрополия в името на общите цели за духовното израстване на старозагорци и гостите на града.

Митрополит Киприан ще благослови участниците и присъстващите в залата на 19 декември и ще прочете своето Рождественско послание. В самата програма няма да има промени. Концертът ще бъде дирижиран от младия и талантлив диригент Виктор Крумов.