Бъдещи машиностроители и електрончици от казанлъшкия Механотехникум, сега Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ разглобяваха и сглобяваха с познавателна цел демонстрационни модели на произведени в „Арсенал“ АД - картечница, автомат „Калашников“ и вече близо 10 години популярния на специализирания пазар картечен пистолет „Шипка“, днес по време на първия си училищен Технофест. Лично Владимир Чучумишев, ръководител Техническо развитие "Въоръжение" на "Арсенал" АД и инженер-конструктор Николай Куцаров, заедно с инж. Петко Кърлешев, бяха на разположение на питащите младежи от училището, което е носител на техническата слава на Казанлък.
Училищния своеобразен панаир срещна ученици, преподаватели и мениджъри на успешни казанлъшки фирми в двора на гимназията днес на обяд за обмен на идеи, участие в атрактивни технически игри, химически опити, демонстрации на научно-технически ученически разработки и иновации на бивши възпитаници на Механото. Бившият дългогодишен директор на Механотехникума Христо Гъдев, също бе специален гост на събитието, уважено и от зам.кмета на общината, Михаил Михайлов.

Механичната медицинска ръка за хора с увреждания, задвижвана от електро-био-сигнали на младия изобретател, възпитаник на училището, Георги Чипов, генератора за производство на електроенергия от своеобразна „ходеща пътечка“, дело на ученици от Клуба на инж. Даниел Илиев от „Капрони“ АД, дрон в небето, бяха други атракции, около които се трупаха младежите – техничари. Конкурс "Млад изобретател" с награди от водещи казанлъшки машиностроителни фирми, заинтригува учениците, които организираха първия си Технофестивал по линия на проекта „Важният си ти 2“ на фондация „Работилница за граждански инициативи“.
Първият училищен Технофест, който се очаква да стане традиция, демонстрира и тесни връзки на училището с водещите фирми в Казанлък, свързани с машиностроенето, сред които, на първо място „Арсенал“ АД. Усилията на бизнеса, на директора на училището Марияна Демирева и Настоятелството към учебното заведение, вече постигат целите си за заинтригуване на все повече младежи от реализация в местните фирми.


В тази посока трите страни работят активно в последните няколко години, благодарение на което, тази година в „Арсенал“ се очакват нови зрелостници от Механото, които ще започнат работа в оръжейницата, както и сключване на нови стипендиантски договори за обучение на младежи в Техническия университет в Габрово, който също е включен в програмата за сътрудничество.