Фотоизложба за храм-паметника в Шипка показват в Габрово Изложбата „120 години храм-паметник „Рождество Христово“ ще бъде представена на 7 август от 17:30 ч. в Националния музей на образованието в Габрово.
Експозицията съдържа 29 табла с богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки на храма, известен още като Златната църква на Шипка. В изложбата са представени също текстове на речите на княз Фердинанд I на тържествата на 15 и 18 септември със собственоръчни бележки в ъгъла и подпис на княза, копие на турския ферман (ираде), разрешаващ строителството на храма и др. На изложбата са показани са и две от най-скъпите реликви на храма – иконите „Св. Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“, информират организаторите.
Храм-паметникът „Рождество Христово“ е построен в стила на руските църкви от 17-и век с характерната богата детайлировка, пищна декоративност, изобилие от архитектурно-художествени елементи. Състои се от централно тяло и кула-камбанария. Централното тяло е с правоъгълна форма, с пет големи позлатени купола с кръстове на тях. В кулата камбанария са монтирани 17 камбани. Най-голямата от тях тежи около 12 тона, а най-малката - 20 кг.
Теренът за строеж е избран от Олга Скобелева, а жителите на тогавашното село Шипка го даряват. Строителството започва през 1896 г. по проект на арх. Антоний Томишко, то продължава шест години и през 1902 година храм-паметникът е тържествено открит.
Ценно произведение на приложното изкуство е иконостасът на храма. Той е богато украсен с растителни орнаменти и е изцяло позлатен. На него има 83 икони, подарени от монаси-иконописци от атонския руския манастир “Свети Пантелеймон”.
Криптата на храм-паметника е превърната в костница. В двете ѝ галерии са разположени 17 мраморни саркофага, в които са положени останките на воините, загинали при отбраната на прохода през август 1877 г., по време на Зимното шипченско стоене и в боевете край Шипка-Шейново през януари 1878 г. На саркофазите са изписани воинските части, взели участие в тези сражения.
Събитието е част от съпътстващата програма на Национално честване Шипченска епопея и се организира от Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа", Областна администрация- Габрово и Национален музей на образованието.