82.5 млн. лева за животновъдите, още 10 млн. за туризма

С общо 82.5 милиона лева ще бъде подкрепен сектор „Животновъдство“, става ясно след среща на премиера Бойко Борисов с животновъди и с участието на земеделския министър Десислава Танева.

56,5 милиона лева през Министерския съвет ще бъдат осигурени за сектор „Животновъдство“,. Помощта от страна на правителството е за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19. За тези пари ще бъде поискана нотификация от ЕК.

Осигурени са също 26 милиона лева за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата. Министър-председателят подчерта, че в момента се обмисля подкрепа още и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите. По време на срещата е станало ясно още, че правителството ще продължи да работи в подкрепа на всички браншове в сектора.

10 милиона лева от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор заради пандемията от COVID-19. Това пък е станало ясно от среща на премиера Борисов с представителите на обединение „Бъдеще за туризма“ Павлина Филипова и Емил Абазов.

Средствата ще бъдат трансформирани от Министерство на икономиката. Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите от туристическия бранш са част от предвидените милиард и 800 милиона по европейски програми. Определени са вече и критерии за кандидатстване на фирмите от сектора. Очаква се схемата да заработи в края на месец август. На срещата присъстваха и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.