Казанлък приема лютиери от цял свят през 2018-а

Международният конкурс за лютиерско майсторство през 2018 година ще бъде проведен в Казанлък и съвпада с две големи събития - 100 години лютиерство в България и 115-и Празник на розата в Казанлък. Най-престижният форум на световното лютиерство за първи път от създаването му преди 80 години ще се проведе извън Италия. Негов домакин е българският град на розите. Причината за това е „топлата връзка“ между Казанлък и Кремона – двата града са побратимени, а тазгодишният Почетен гражданин на Казанлък Едрьо Едрев е първият български професионален лютиер, завършил Международния професионален институт за струнни музикални инструменти и технология на дървесината „Антонио Страдивари“ в Кремона. Дипломира се под ръководството на световноизвестните майстори Бисолоти, Амигети, Сколари. Членува в Асоциацията на италианските лютиери Кремона – Италия, от 1990 г. и в Регионалното сдружение на майсторите-лютиери – Казанлък, от 1998 г.

Днес, по инициатива на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, започна същинската организация по предстоящото домакинство на Казанлък на Международния лютиерски конкурс. В първата работна среща участваха представители на Съюза на лютиерите в България и Почетният гражданин на Казанлък Едрьо Едрев. В разговорите бяха очертани основните събития на световния форум, който ще се проведе от 28-и май до 3-ти юни 2018 г.

Организатори на събитието са Община Казанлък, Съюза на лютиерите в България, Националната асоциация на италианските лютиери и лично нейният постоянен президент Гуалтиеро Николини.