Навръх църковния празник на Светите братя Кирил и Методий казанлъшката общественост се събра в двора на Профилираната хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“, за да почете юбилейните 140 години от създаването на гимназията.
„Опит, мъдрост, доброта и човечност, дарявала 140 години и все още даряваща доброта и хуманност.“, описа историята на гимназията в приветствието си директорът Румена Петрова. Създадено в далечната 1883 г., училището е изградено с доброволния труд на местните ентусиасти да го създадат и то става първа люлка на педагогическата школа в България.
Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова припомни каква борба е било да учиш в Профилираната хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“: „Не само, че се гордеехме, не само, че искахме да сме първи, ние искахме всички възможни медали!“, разказа тя. Галина Стоянова се обърна към учениците: „Сигурна съм, че хората, които стоят пред Вас – възпитаници и преподаватели на училището наистина живеят с него и с неговата слава!“. Кметът на Казанлък пожела на учениците: „Всичко зависи от Вас, деца, какви ще станете и как ще управлявате тази държава!“ Тя благодари на преподавателите, които пазят тръпката в сърцата си и покани до нея да застанат представителите на набор 1964 г.
Бившият директор Янка Найденова поздрави присъстващите: „В това училище съм учила, преподавала, преди 40 години бях негов директор, на 100-годишнината му. Винаги, когато стъпвам в двора, пред тази 140 годишна сграда, съградена с доброволния труд на казанлъчани, винаги, когато застана пред първия паметник в България на Светите братя Кирил и Методий изпитвам огромна гордост и уважение пред стотиците учители, дали образование на хиляди възпитаници, към всички, които са съхранили историческата памет и традициите. Благодарение на тях ние сме едно цяло, те ни обединяват и те ни водят към бъдещето.“, и пожела на всички в сферата на образованието успех.
Духовна академия нарече Хуманитарната гимназия казанлъчанинът проф. д-р Петко Петков, преподавател във Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“: „Това, което винаги ще й помага да оцелее е духът на борбеност, духът на увереност, че делото е право.“, отбеляза в приветствието си историкът.
Празникът започна с отслужване на празнична литургия от свещеници от Казанлък и околията и завърши с поднасяне на цветя пред най-стария паметник у нас на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий.