ЮНЕСКО изключи  мястото, където е роден Исус  от списъка на застрашените паметници

Комитетът на ЮНЕСКО по световното наследство изключи храма "Рождество Христово" във Витлеем от списъка на застрашените паметници, след направените там реставрационни работи, съобщи БТА, като се позовава на информация на АФП.

Базиликата "Рождество Христово" е изградена през 4-и век на мястото, където според християнските вярвания е роден Христос. Тя и пътят, по който вървят поклонниците, бяха включени в списъка на застрашеното световно наследство през 2012 година. Така древната базилика стана първият обект на територията на Палестина, закрилян от световната общност.

През следващата година започна мащабен ремонт след първо по рода си споразумение между палестинските власти от една страна и трите църкви - православна, католическа и арменска. Бяха реставрирани покривът, фасадите, мозайките и вратите.

Решението е взето на 43-ата сесия на комитета на ЮНЕСКО по световното наследство в Баку, която започна на 30 юни и ще продължи до 10 юли.

Базиликата "Рождество Христово" е една от най-старите непрекъснато работещи църкви в света. Почитана е като свещена от християни и мюсюлмани. Построена е от Елена, майка на император Константин, за да почете раждането на Иисус. Тя е една от трите, създадени в Палестина по време на управлението на християнския владетел. През 529 година църквата е разрушена и отново издигната, но много по-голяма.

Базиликата е част от масовия туристически маршрут за българите, които посещават Светите земи.