С нови табели забраняват достъпа до Чинията

С нови предупредителни табели за опасност от днес, поставени от служители на Областна управа в Стара Загора е забранен достъпа до паметника на Бузлуджа, известен като Чинията. Надписите на тях категорично предупреждават, че влизането в полуразрушената сграда е забранено. Забраната е заради опасност от падащи предмети и заради компрометираните конструкции, които са животозастрашаващи.
Предупредителни табели се монтират край паметника не за първи път, но повечето от тях се крадат редовно. Областната администрация е предприела и други мерки за ограничаване на влизанията в обекта, сред които зазидване на някои от възможните входове, но въпреки това туристи продължават да не се съобразяват с предупрежденията.

Отделно от това, с цел предотвратяване на влизания на туристи в паметника ежедневно полицейски екипи ще посещават паметника и ще следят за нарушения. Остава и отговоронста на всеки отделен гражданин към собствения му живот и спазване забраната за влизане.
Дом-паметникът на връх Бузлуджа е частна държавна собственост. С решение на МС от 2011 г. той е прехвърлен безвъзмездно на БСП, но до днешна дата партията отказва да влезе във владение. В същото време монументът продължава да се руши и носи непосредствена заплаха за живота на всеки, който е решил да влезе вътре.

От почти година една млада архитекта, завършила в Берлин Дора Иванова обикаля инситуции и политически централи с надеждата да приемат присърце проекта й за съхраняване на паметника и превръщането му в Монумент на българската история. Всеки казва "О, идеята е страхотна, но дотук", .. сподели преди време пред сайта zakazanlak.bg арх. Дора Иванова. През ноември тя представи проекта си за превръщането на Бузлуджа в Монумент на българската история и в Казанлък. Имаше среща по въпроса с кмета и зам. кмета на общината.

Близо 17 млн. лева е погълнал строежът на паметника на социалистическата партия на Бузлуджа.