На 20 юли почитаме паметта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

На 20 юли – Илинден, в Казанлък и на връх Бузлуджа ще бъде почетена паметта на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа и на техните четници, загинали за Свободата на България.

В 9.30 часа на бул. „23 пехотен Шипченски полк” ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на Стефан Караджа, поставена на жилищния блок на кръстовището на булеварда с улицата, носеща името на войводата.

Пак в 9.30 часа на площад „Севтополис” ще бъдат поднесени цветя пред паметника на четниците от казанлъшкия край Христо Янъков и Стефан Орешков, обесени на площада в града след разгромяването на четата. Монументът бе издигнат през 2008 година в памет на двамата четници. Паметникът е дело на скулптора Теньо Тенев.

В 11.0 часа започва тържественото отбелязване паметта на войводата Хаджи Димитър и неговите четници, паднали в последния бой с турската войска в подножието на върха преди 151 години. Честванията бяха възобновени през 1997 година и се провеждат неизменно оттогава до днес пред паметника на героите.

Тук ще бъде отслужена панихида, ще бъде бъдат произнесени тържествени слова, ще бъде раздаден обреден курбан. Както повелява традицията през последните години, ще бъде направена историческа възстановка на драматичните събития през юли 1868 година на това място, където пада убит Хаджи Димитър.

Община Казанлък се обръща към родолюбивата казанлъшка общественост за присъствие на честванията по случай 151 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета. Във възстановката участват над 120 членове на клубове на Национално дружество „Традиция“ от цялата страна с домакинството на Регионален клуб „23 пехотен Шипченски полк – Казанлък“.

Тържествените чествания са организирани от Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

За всички граждани, които искат да присъстват на тържеството на връх Бузлуджа, автобусите тръгват пред хотел „Казанлък“ от 9.30 часа. Цената на билета е 4 лева в едната посока и 5 лева - в двете посоки.