Минута след минута отброява оригинален керамичен часовник дните до Коледа, точно 30. Ефирно клонче с бели ангелчета леко се люлее наблизо, а до вратата кокетно е разположен бял коледен венец, артистично украсен с бели коледни звезди от лек вълнен плат и миниатюрни естествени шишарки. Елегантни ръчно изработени бижута, фино извезани брошки, керамични съдове и играчки, картини с ведри цветове, сърца, коледни картички, декорирани със светлорозови стъкълца... „Духът на Коледа”. Той витае в едно място, където всичко е изработено ръчно, с ръцете и душата на български творци – художници и майстори в приложното изкуство. Галерия „Ателието”.Заедно с неповторимата атмосфера на артистичност, създадена от собствениците - художниците Ваня Запрянова и Росен Дончев, само тук могат да се намерят уникални авторски сувенири, предмети, съчетали различна техника на изработване, картини, коледни украси, които носят марката България. Нито следа от промишлените стоки, внос от азиатския гигант Китай, а оригинални предмети, в които са вплетени духът и традициите на българина, неговото светоусещане и чувство за красота. Така, както нашите предци са ги вплитали в народните шевици, във фолклорните носии, в неповторимите дърворезби.Идеята за Коледа не е само коледна елха и шарени гирлянди, тя може да е в едно керамично ангелче, в красиво оформен венец в бяло и нежен шоколад от естествени материали, може да е в красиви керамични звезди или ваза с бели клонки и цветя, с които се декорира определен кът от дома. Стилно, елегантно, неповторимо.


„Коледното настроение идва, когато започнем да правим ръчно изработени коледни подаръци и аз уча децата, че когато направиш нещо със своите ръце, подаръкът е по-ценен, така се научаваме да мислим за другия, да го зарадваме, да му подарим не само предмет, а и нашата обич - споделя Ваня Запрявнова, която ръководи и школата по изобразително и приложно изкуство „Арт линия”. - Ръчно изработените подаръци са много по-ценни, защото са направени от ръцете и излизат от душата, там е магията на празника.”


Точно такива са всички предмети, които 30 дни преди Коледа са подредени на Коледния базар в галерия „Ателието”. Заредени с празнично настроение и с усещането за уникалност на всяка вещ, която очаква своите притежатели. Освен предмети на майстори приложници и картини на български художници, базарът „Духът на Коледа” предлага ръчно изработени предмети от възпитаниците на „Арт линия”. Това са картички, картини с коледни мотиви, извезани брошки, кутии за подаръци.


Бъдни вечер и Коледа носят радост на всички, които имат семейства, и тъга за тези, които остават сами в празничната вечер. За тях са помислили от галерия „Ателието” - на 12 декември двамата художници, подкрепени от родителите на своите възпитаници, организират благотворителна Коледна вечер. Средствата от нея ще бъдат дарени на децата и младежите от центровете за настаняване от семеен тип и защитеното жилище в Казанлък. Така радостта от Коледа ще бъде по-пълна, защото щастието не е в това да получаваш, а да даваш, убедени са Ваня Запрянова и Росен Дончев.