Фестивал ни пренася в Късната Античност На 16 юли в археологически резерват Никополис ад Иструм край село Никюп, област Велико Търново ще се проведе за пети пореден път античният фестивал „Нике-играта и победата“, след двугодишна пауза. Чрез поредица от възстановки, представяне на занаятчии и музикални изпълнения, организаторите от СНЦ „Бъдеще за Никюп“ и Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Sericae” в партньорство с община Велико Търново и Регионален исторически музей- Велико Търново ще пренесат посетителите в Късната Античност.
Програмата на тазгодишното пето издание на фестивала ще бъде обвързана с живота и делото на готския християнски мисионер Улфила – личност с огромно значение както за местната история, така и за световната като цяло, съобщават организаторите.
Епископ Улфила вероятно е бил от готски или полу-готски произход. Бил последовател на Арианското християнско учение и след като бил изгонен от готския крал Атанарих се заселил с разрешението на римския император Констанций II в покрайнините на Никополис ад Иструм (днешното село Никюп). Именно в днешните български земи Улфила създава азбуката на готите и превежда на него Библията, което е и първият препис на Светото писание на варварски език. Част от този колосален труд е оцелял в така наречения „Сребърен Кодекс“ – документ от 6 век, който днес се пази в Швеция.
В програмата на фестивала ще бъдат включени сцени от житието на Улфила – как първоначално послушниците му не биват добре приети от готите, но постепенно епископът спечелва сърцата им, проповядва им Христовото учение, покръства ги и ги обвързва завинаги със съдбата на Империята.
Организаторите съветват посетителите да ползват маршрутът през Никюп, разклонът за него е от републиканския път III-504, защото директната отбивка от Е85 към археологическия резерват е в много лошо състояние.