Бронзират образа на Станчо Коев преди поклонението в петък Образът на Станчо Коев от паметната плоча на блока, където е неговото жилище, ще осъмне в бронз в навечерието на неговия рожден ден, 31-и октомври, когато Кметът на Столетието, щеше да навърши 90 години, ако беше доживял. Плочата, поставена преди години до скоро беше скрита зад клоните на изсъхнал бор, който се крепеше едва в стените на блока на „Батенберг“ 2, където е и домът на Станчо Коев. Миналата неделя, плочата си беше в сиво, както години наред, сега е вече обработена в цвят – основа на бронзовата боя, която ще се положи най-отгоре, научи „За Казанлък“. На плочата има надпис:“В този дом живя Станьо Коев Кмет на XX век на град Казанлък ЧОВЕКЪТ ОГЪН И СТИХИЯ“.


От няколко дни, теренът в малката градинка на запад от блока е почистен - двата бора, единият от които бе протегнал коренище към основите на блока, са отрязани.
Местенцето е спретнато - тревата е подрязана, зелена, листата са обрани, а големият отдушник в дясно, е новобоядисан в бяло. Почистването на няколкото квадрата тревна площ, очевидно е по повод предстоящата годишнина от рождението на Станчо Коев, кметът, управлявал Казанлък в продължение на 16 години, до 1988-ма, който през 2000-та, бе обявен за Кмет на Столетието на Казанлък. Паметната плоча е отдавна поставена на блока, още по времето, когато съпругата му Радка, беше още жива. Жилището на „пъпа на града“, където живя Кметът на Столетието, противно на очакванията на незнаещите, не е взето от Станчо Коев като привилегия по времето на неговото градско ръководство. Блокът е вдигнат на мястото на бащината му къща с двор, която стари казанлъчани, още помнят.
Както е известно, Казанлък се готви да отбележи 31-и октомври, рождения ден на Станчо Коев, който, ако беше доживял този ден, щеше да навърши 90 години. Общинската програма в негова памет включва поклонение пред паметната плоча, фотоизложба и преименуване на улицата от западната част на въпросния блок, на името на Станчо Коев. Паметта на Кмета на столетието ще се отбележи този петък с поредица от събития, които продължават следващите дни. Пред паметната плоча на изток от хотел "Казанлък" - една от гордостите на Бай Станьо,както го наричаха близки и колеги, в петък вечер ще се поднесат цветя, след което тържествена среща и изложба, ще съберат неговото семейство с приятели, съратници, бивши колеги и представители на сегашната местна власт в Музея на Фотографията, а после - и в Камерната зала на Дома на културата "Арсенал".