За първи път: Победителят получава плакет на Теньо Пиндарев

За първи път тази година носителят на наградата „Чудомир” за къс хумористичен разказ ще получи плакет на Теньо Пиндарев с образа на Чудомир. Наградата е по случай 50-ото издание на конкурса и нейният юбилеен носител е Деян Копчев от София за разказа му „Гласове”, публикуван във в. „Стършел” през 2018 година.

Авторът Теньо ПиндаревРисунка - шарж на Чудомир от Теньо Пиндарев, също дарение на ЛХМ "Чудомир" от съпругата му Донка ПиндареваИдеята е оттук-нататък наградата „Чудомир” за къс хумористичен разказ, която се присъжда на победителя в Националния литературен конкурс, да стане ежегодна и да замени връчваната досега статуетка на Чудомир. А статуетката на Чудомир да отиде при победителя в „Комедийният хит на сезона”, където за вота на публиката се състезават театрални спектакли.


Оригиналният плакет, изработен от Теньо Пиндарев, с шаржирания образ на Чудомир се съхранява в ЛХМ „Чудомир”. Той е дарен на музея от съпругата на художника – Донка Пиндарева. По оригинала в момента се прави точно копие, което тазгодишният победител в конкурса за къс хумористичен разказ на в. „Стършел” и фондация „Чудомир” ще получи за първи път. Според фондацията и ЛХМ „Чудомир”, така двете награди – литературната и театралната, ще бъдат различни, което е по-добрият вариант, като и двете носят духа на Чудомир.

32 събития включват тазгодишните Чудомирови празници в Казанлък. Театралните постановки, които ще се борят за наградата „Комедийният хит на сезона”, са пет - „Три котки на покрива” на театъра в Благоевград, премиерата на Казанлъшкия общински театър „Том, Дик и Хари”, спектакълът на Варненския театър „Бащи, лъжи и още нещо”, „Аз обичам, ти обичаш, тя обича” на Малък градски театър зад канала – София, и „Арсеник и стари дантели” на театър „Българска армия”.

Сред хитовете тази година са авторският концерт-спектакъл на Виктор Калев „Грамофонът”, концертът от световноизвестни рок парчета на група „Кикимора” и Бургаската опера и мюзикълът „Котките” на Ендрю Лойд Уебър на Операта във Варна.

Безплатните събития са основно в ЛХМ „Чудомир”. Това са литературните премиери – книгите за Людмила Живкова, за Невена Коканова плюс филм за голямата българска актриса, книгата на Явор Милушев, както се очаква да гостува неговата съпруга – актрисата Цветана Манева, книгата на Неда Антонова за великите личности Ботев, Левски и царица Елеонора, стихосбирка на Мария Лалева. В богатата програма са включени изложби в Казанлък, две изнесени пътуващи изложби в страната и националното ученическо четене на Чудомирови разкази "Жълтото петле".

Акцент е концертът на проф. Йосиф Радионов, който ще свири с цигулката на Мара Чорбаджийска, възстановена за нов живот от казанлъшкия майстор лютиер Андриян Андреев. Друг концерт в ЛХМ „Чудомир” е на проф. Георги Спасов.

Националните конкурси „Чудонемирчета”, „Малките нашенци” и „Присмехулници” събират детски таланти от цялата страна. Възстановеният конкурс „Златен ТрЪндафил” отново е на казанлъшка сцена. Художествената гимназия отново ще изненада казанлъчани и гостите на града с атрактивна арт инсталация в центъра на Казанлък, както и с атракцията „Затворени”, поставена в двора на музей „Чудомир”.

Два научни форума са включени в програмата – първата в Казанлък Научна кръгла маса по проблемите на фолклора и традиционната научна конференция, посветена на патрона на празниците Димитър Чорбаджийски – Чудомир, която този път е с научен ръководител проф. Николай Аретов.

Утвърдилото се вече „Училище за карикатура” на Дечко Николов и Николай Фитков, детски арт салон с участие на ученици на музикалния педагог Мариана Мъгева, уъркшоп на възпитаници на Художествената гимназия, фотоизложба в Музея на фотографията, изложба в Художествената галерия и още много интересни културни събития очакват с нетърпение своята публика.

В подкрепа на организаторите се включват и доброволци, като 16 от тях са ученици от ПГ „Иван Хаджиенов”, както и възпитаници на ПГ по лека промишленост и туризъм.