За своята младежка възраст - 19 години от създаването на Общински театър „Любомир Кабакчиев”, трупата е избрала една твърде сериозна и все още злободневна тема за България, която ще представи в новия си творчески сезон. „Задочни репортажи за България” – /Одисеята/, е новата постановка на театъра, чиято премиера е на 23 октомври от 19 часа в залата на Народно читалище „Искра - 1860”. За първи път на българска сцена „Задочните репортажи” на Георги Марков намират своята театрална интерпретация, при това към тях смело тръгва казанлъшкият театър.

„1968 година. Пенчо Данчев е старши дърводелец в трамвайно депо. Той и жена му се опитват да имат дете. Неуспешно! Може да помогне само лечение зад граница. За това трябват паспорти и той търси всевъзможни начини, за да ги получи. Единственият начин е като наруши своите принципи.
Последният от репортажите на Георги Марков се казва „Чувство за непоносимост“. Той признава, че причината да напусне България е чувството за непоносимост, че се превръща в онова, което ненавижда. Той вижда себе си като причина и част от абсурда, управляващ България по негово време.
Това чувство за непоносимост кара младите българи да напускат страната и днес. Тръшвайки вратата, без да се обръщат.

Странно е, че към „Задочни репортажи“ все още никой в театъра или киното не е „посегнал“. Те са изключително важен исторически документ, който трябва да се изследва. Репортажите показват широк спектър от живота на хората от онова време. Те са и коментар към всичко онова, което описват. Точно този коментар ни кара да смятаме, че обществените болести на съвременното българско общество, са се зародили именно в отминалата втора половина на двайсети век.”

„Режисьорът и авторът на сценария Благой Бойчев дълго е работил по текстовете на Георги Марков в неговите емблематични „Задочни репортажи за България” - разказва директорът на Общински театър „Любомир Кабакчиев” Димитър Кабаков. – Той ми предложи текста преди година и аз приех. Още повече, че „репортажите” ще бъдат представени за първи път на българска сцена.”


Драматизацията и режисурата на спектакъла е на Благой Бойчев, сценография и костюми - Мирела Василева. Участват актьорите Ивайло Драганов, Беатрис Благоева, Стоян Руменин, Георги Атанасов, Ирена Дунавска, Стефан Маркофф, Мара Бонева, Милен Вангелов, Петър Петров.

Понеделник, 23 октомври, 19 часа, залата на НЧ „Искра – 1860”. Премиера.