Майсторите лютиери от Казанлък Пламен Милчев и Пламен Едрев се завърнаха от Рим с престижни награди от провелия се наскоро 50-и Международен конкурс по лютиерство, организиран от Консерваторията „Санта Чечилия” във вечния град, съвместно с Италианската национална асоциация по лютиерство. С тези отличия двамата майстори на струнни музикални инструменти показват за пореден път, че продължава традицията българското лютиерско изкуство да е на световно ниво и то да бъде високо оценено на международни конкурси.

Настоящият управител на Съюза на лютиерите в България – Пламен Милчев от Казанлък, завоюва престижното второ място в категорията „Виолончели”. Талантливият майстор на струнни музикални инструменти се представи успешно със своя инструмент „Феликс”.

Младият майстор-лютиер Пламен Едрев спечели специалната „Акустична награда” в раздела „Виоли”. Възпитаникът на Института „Антонио Страдивари” в Кремона - Италия, изработва цигулки, виоли и виолончела, реставрира щрайхови музикални инструменти и общува с водещи световноизвестни майстори лютиери,търговци и музиканти. Пламен Едрев е син на Едрьо Едрев, първият български професионален лютиер, завършил Международния професионален институт за струнни музикални инструменти и технология на дървесината.


По време на Международния конкурс по лютиерство „Санта Чечилия” бе връчена и традиционната награда на българските лютиери на името на Едрьо Едрев, която бе спечелена от Фабрицио Фратоки от Рим, Италия.

Едрьо Едрев е първият българин, завършил престижния институт „Антонио Страдивари”, и вече 31 години изработва съвършени струнни инструменти. По неговия професионален път вървят синът му Пламен и дъщеря му Радиана. Пламен е най-младият българин, завършил същия институт, а Радина е първата българка, която записва и успешно завършва института в Кремона. И тримата днес работят в свое ателие в Казанлък. Техните прецизно изработени цигулки, виоли, виолончела са навсякъде по света, но най-широк прием имат в Япония, Тайван и САЩ. От 2005 година участват ежегодно на специализираните изложения „Мондо музика“ в Кремона, Италия, и на "Мюзик месе“ във Франкфурт, Германия. След множеството престижни награди, които Едрьо Едрев печели на световни конкурси през годините, той вече е член на международното жури. Участието в състезанията между майсторите лютиери е оставил на Радиана и Пламен.

В конкурса „Санта Чечилия” взеха участие майстори лютиери от 24 държави, които представиха пред компетентното жури общо 101 инструмента.

На снимката: В ателието на Едрьо Едрев, Пламен Едрев и Радиана Едрева в Казанлък