Паметникът на връх Бузлуджа е една от 10-те сгради на световната модернистична архитектура, които получават безвъзмездна финансова помощ от фондация Getty („Гети“). В прессъобщението, което публикува фондацията, се казва: „Новите грантове на „Гети“ ще помогнат да се запазят 10 скъпоценни камъка от модернистичната архитектура по света. Безвъзмездната финансова помощ от Фондацията е част от продължаващата инициатива за запазване на модерната архитектура“.

Десетте нови гранта са част от инициативата „Запазване на съвременността“, която ще финансира необходимите изследвания, тестове, анализи, планиране и/или лечение за иновативни сгради от ХХ век.

Конкретен паметник на социализма, както е наречен Бузлуджанският монумент, е нареден на първо място сред десетте сгради, обект на финансиране от „Гети“. В кратката анотация за него е написано, че Паметникът, приличащ на НЛО, кацнал в прохода Шипка на Стара планина, е построен през 1981 година в чест на 90-годишнината от основаването на Българската социалистическа партия. Негов архитект е акад. Георги Стоилов. Той е един от най-популярните обекти в България. „Дископодобната структура и придружаващата я кула ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за да се определи най-добрият възможен природозащитен подход, както и нова обществена цел“.

Общо 64 проекта за емблематични обекти в целия свят са били подкрепени от Фондацията от началото на нейното съществуване от 2014 година. За първи път в шестгодишната история на инициативата са отпуснати безвъзмездни средства за важни обекти в Аржентина, България, Литва, Мозамбик, Испания и Уганда. По-голямата част от проектите подкрепят планирането на опазването и много от тях включват предложения за адаптивно повторно използване на обектите.

Монументът на връх Бузлуджа е държавна собственост и се управлява от Областна администрация - Стара Загора. Той няма статут на паметник на културата.

През 2018 година Паметникът бе обявен от "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа и бе специално посетен от международен екип от специалисти на организацията. През декември миналата година екипът излезе със становище за незабавно планиране и прилагане на спешни мерки, които да спрат проникването на вода в сградата. Целият този международен интерес към рушащия се монумент започна от проекта на младия архитект Дора Иванова за неговото съхраняване и даване на нов живот. Впечатляваща е нейната кампания в тази посока - "Проект Бузлуджа" бе представян на различни форуми, включително и в Казанлък.